(1) 2 3 4 ... 8 »
Aktualac : Šume su naša prva crta obrane od klimatskih promjena
Objavio Pika uključeno 27.04.2016 14:04:00 (348 čitanja)

Ekološka važnost šuma je višestruka. One sudjeluju u pročišćavanju podzemnih i površinskih voda, šume u blizini vodocrpilišta štite akumulacije pitke vode od zagađenja. Nizinske šume imaju važnu ulogu zaštite od poplava, štite tla od erozije, klizanja, sprječavaju nastanak lavina i klizanje snježnih masa. Veće šumske površine utječu na klimu ublažavanjem velikih promjena temperature, ljeti povećavaju vlažnost zraka, sprječavaju promjene mikroklime određenog područja, štite od onečišćenog zraka, jakog vjetra i buke, zadržavaju velike količine prašine te pružaju utočište i hranu brojnim životinjskim i biljnim vrstama.

Hrvatske šume

 

Pročitaj više... | 6292 bajta više
Aktivnosti : 72-satni tečaj permakulture u Splitu
Objavio Pika uključeno 26.06.2012 16:06:46 (1811 čitanja)
Aktivnosti

Po prvi puta do sada, 72-satni tečaj permakulturnog dizajna organizira se u Splitu, od 29. lipnja do 8. srpnja u prostoru kluba Kocka. Ovo je prvi puta do sada da se ovakav tečaj održava na prostoru između Istre i Dubrovnika, i idealna je prilika za sve simpatizere permakulture koji gravitiraju oko Splita, da uoči godišnih odmora, ljetnih praznika i početka pravih vrućina nauče ono što več dugo očekuju...

 

 

 

Tijekom 10 dana, ovaj prilično intenzivan tečaj je raspoređen na dva vikenda (cjelodnevno 10-20h) i na radni tjedan između njih u večernjim satima (17-21h), kako bi zaposleni ili studenti mogli prisustvovati.

Pročitaj više... | 4297 bajta više
Aktualac : Happy Planet Index
Objavio Pika uključeno 19.06.2012 14:06:00 (2471 čitanja)
Aktualac

 

that others can do the same in the future.
In a time of uncertainty, the Index
provides a clear compass pointing
nations in the direction they need to
travel, and helping groups around the
world to advocate for a vision of progress
that is truly about people’s lives.

The Happy Planet Index is a new measure of progress that focusses on what matters: sustainable well-being for all. It tells us how well nations are doing in terms of supporting their inhabitants to live good lives now, while ensuring that others can do the same in the future. In a time of uncertainty, the Index provides a clear compass pointing nations in the direction they need to travel, and helping groups around the world to advocate for a vision of progress that is truly about people’s lives.

The Happy Planet Index (HPI) is the leading global measure of sustainable well-being.

The HPI measures what matters: the extent to which countries deliver long, happy, sustainable lives for the people that live in them. The Index uses global data on life expectancy, experienced well-being and Ecological Footprint to calculate this.

The index is an efficiency measure, it ranks countries on how many long and happy lives they produce per unit of environmental input.

The 2012 HPI report ranks 151 countries and is the third time the index has been published.

 

Pročitaj više... | 10454 bajta više
Aktualac : WWF Izvještaj o stanju planeta 2012
Objavio Pika uključeno 19.06.2012 06:06:00 (1850 čitanja)
Aktualac

Izvještaj o stanju planeta (Living Planet Report) vodeća je svjetska znanstveno utemeljena analiza o zdravlju našeg planeta i o utjecaju ljudskih aktivnosti na planet.

Ključni nalaz ovog izvještaja?
Zahtjevi čovječanstva premašuju sposobnost održivog razvoja na planetu. Drugim riječima, tražimo više no što možemo imati. 
Novi Izvještaj o stanju planeta objavljen je 15. svibnja 2012. 

Living Planet Report koristi globalni "Indeks živućeg planeta" (zapravo života na planetu) za mjerenje promjena u zdravlju ekosustava našeg planeta praćenjem 9000 populacija više od 2600 vrsta. Globalni živući indeks pada već 40 godina, a najjače su pogođena tropska područja, gdje je biokapacitet pao za čak 60 posto. Baš kako se globalni živući indeks smanjuje, tako se druga bitna vrijednost, ljudski ekološki otisak, povećava. Ljudi od planeta zahtjevaju sve više, a mogućnosti koje nam planet pruža sve su manje.

Zahtjevi čovječanstva premašuju sposobnost održivog razvoja na planetu. Također i Hrvatska živi iznad mogućnosti svojih prirodnih resursa. Drugim riječima, tražimo više no što možemo imati. Novi Izvještaj o stanju planeta objavljen je 15. svibnja 2012. 

Forest

 

Pročitaj više... | 11165 bajta više
Aktualac : U susret Svjetskom danu zaštite okoliša: Šume
Objavio Pika uključeno 31.05.2012 07:05:00 (2196 čitanja)
Aktualac

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).  

Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod sloganom „Šume: priroda na usluzi“ (Forests: Nature At Your Service), čime se želi upozoriti na ključnu ulogu šuma u očuvanju svijeta kakvog poznajemo. Njihova je uloga višestruka. Šume predstavljaju „pluća Zemlje“, te su nam najvjerniji saveznik u borbi protiv klimatskih promjena.

Pročitaj više... | 7911 bajta više
Aktivnosti : Mala, slatka, biljna spirala
Objavio Pika uključeno 10.05.2012 19:05:09 (2313 čitanja)
Aktivnosti

U četvrtak, 3. svibnja 2012. godine u područnoj školi "Tin Ujević" u Salinovcu (OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog – Ivanec), održana je zadnja Knejina radionica u sklopu projekta "Održivost u praksi - permakulturna rješenja za lokalnu zajednicu". Radionicu su vodile Knejne aktivistice Sunčana Pešak i Ana-Marija Unković, koje su djecu drugih i četvrtih razreda uvele u svijet bioraznolikosti i fizičkog rada sa zemljom.

Pročitaj više... | 2951 bajta više
Aktualac : Poziv na Dan permakulture 2012
Objavio Pika uključeno 09.04.2012 09:04:00 (1901 čitanja)
Aktualac

U subotu 14. travnja Institut Permakulture Hrvatske organizira drugi po redu Dan Permakulture. Ovaj događaj je otvoren za građanstvo, a zamišljen je kao redovno godišnje predstavljanje rezultata i projekata na kojima rade hrvatski permakulturni entuzijasti i profesionalci. Također, Dan Permakulture je ujedno i središnji godišnji informativan događaj za građane koji žele sanzati više o permakulturi. Dan Permakulture se događa u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1, u Zagrebu. Vrijeme je subota 14. 04. sa početkom u 10h. Prvi blok je namjenjen osobama s predznanjem, drugi širem građanstvu, a ulaz na cijeli događaj je slobodan. Program traje do 18h.

Pročitaj više... | 4086 bajta više
Aktivnosti : 5. F.A.F. – Fistt art festival i Zelene radionice
Objavio Pika uključeno 21.12.2011 14:12:03 (2109 čitanja)
Aktivnosti

Udruga Kneja sudjelovala je na 5. F.A.F.-Fistt art festivalu (Festivalu kreativnosti i DIY kulture) koji se održavao u skolpu SC-ovog Velesajma kulture 17. I 18. 12. U predvorju SC-a. Osim ART CONTAINERA – sajma predmeta ručne izrade, na festivalu su se održavale i Zelene radionice te cjelodnevni glazbeni program Chillout/ambient/reggae/dub//world music flavours.

U opuštenoj atmosferi uz pratnju savršenog glazbenog sessiona mogli ste obaviti svoju blagdansku kupovinu nabavljajući jedinstvene predmete, nakit, ukrase, slike, razne pomadice, ljekovite napitke i tinkture kojima ćete razveseliti svoje voljene. (Ukoliko niste stigli na fisttov sajam, 23.12. održati će se još jedan Sajam rukotvorina u Boogaloo/Zagreb/ - http://www.facebook.com/events/256178781111531/.)

Pročitaj više... | 3781 bajta više
Aktivnosti : Nova knjižica - PRIČA O PERMAKULTURI
Objavio Pika uključeno 19.12.2011 13:12:35 (2211 čitanja)
Aktivnosti

U ovoj vam knjižici, devetoj u knejinoj bibiloteci iz permakulturne tematike donosimo malo drugačiju priču – priču o gradskoj (urbanoj) permakulturi. Želimo vas potaknuti da osim što bi trebali izaći iz mentalnih okvira, izađete i iz arhitektonskih i okvira stereotipa. Permakultura u stanu i kvartu nešto je jako seksi i vjerujte – uskoro će biti top tema svih časopisa i tv emisija. Tako to jednostavno ide. Druga tema kojom se bavimo ovdje je uvod u permakulturni dizajn gdje vam dajemo alate kako da sami dizajnirate svoj životni prostor, a da pri tome uključite sva čula i napravite nešto doista erotsko. Na kraju vam donosimo male i slatke praktične primjere iz uradi(mo) sam(i) domene, one iz koje Kneja uvijek izvuče najbolje. Tako u ovoj knjižici saznajte kako se rade povišene i balkonske vrtne gredice, kako jednostavno izraditi namještaj od kartona i kako spremiti fini domaći sapun!

Pročitaj više... | 2355 bajta više
Aktivnosti : Još jedna radionica izrade recikliranog papira
Objavio Pika uključeno 13.12.2011 12:12:08 (2474 čitanja)
Aktivnosti

U petak, 9. prosinca 2011. godine u školi „Tituša Brezovačkog“ u Španskom - Zagreb, održana je još jedna radionica recikliranog papira za male prvašiće pod brižnim okom učiteljice Janje Horvat. Radionicu je vodila Ana Marija Unković, Knejina aktivistica koja je tim malim bićima pokazala kako se od starih novina, časopisa i kartona može napraviti reciklirani papir kojima kasnije mogu izraditi jedinstvene bilježnice, kutije, blokove, čestitke i slične stvarčice, te im je i pokazala kako primjenom decoupage (salvetne) tehnike mogu dodatno ukrasiti svoja djela.

Pročitaj više... | 1756 bajta više
Aktivnosti : Održana radionica izrade namještaja od kartona
Objavio Pika uključeno 28.11.2011 19:11:00 (2435 čitanja)
Aktivnosti

U petak, 25. 11. 2011. u školi je održana radionica izrade namještaja od kartona. Voditeljica radionice bila je Sunčana Pešak iz Kneje, a u vođenju radonice je pomagala i učiteljica informatike Nataša Boj. Voditeljica Sunčana je pokazala dijelove police koju je pripremila ranije tako da učenici brzo shvate na koji se način zapravo radi. Potreban materijal i pribor: karton, lijepilo, škare, skalpel, olovka, krivuljar, ravnalo. Izrezane dijelove iz kartona potrebno je lijepiti i potom spajati dok se ne dobije određeni predmet.

Pročitaj više... | 3291 bajta više
Aktivnosti : Radionica "Praksom do održivosti" u Novigradu Podravskom
Objavio Pika uključeno 16.11.2011 11:11:11 (2428 čitanja)
Aktivnosti

Na radionici održanoj 9. studenog 2011. u Osnovnoj školi ''Prof. Blaž Mađer'' iz Novigrada Podravskog sudjelovali su članovi Vijeća zelenih i ekološke grupe, učenici sedmih i osmih razreda, te nekoliko učiteljica iz Comenius tima. Posjet školi su, s članovima udruge Kneja, dogovorile Ana Bajzek, učiteljica kemije i voditeljica ekološke grupe i Mirjana Mihalec, učiteljica engleskog jezika i koordinatorica Comenius projekta ''How big is your foot?''. U sklopu našeg Comenius projekta želimo surađivati s ekološkim udrugama te nam je drago da smo ostvarili suradnju s udrugom Kneja.

Pročitaj više... | 8928 bajta više
Aktivnosti : Radionica eko kupaonica u DV Belica
Objavio Pika uključeno 07.11.2011 21:11:13 (2165 čitanja)
Aktivnosti

U srijedu, 26. listopada 2011. u našem je vrtiću održana edukativna radionica "izrada biljne kozmetike" koju je za sve polaznike vrtića kao i za sve zaposlene održala Ivana Lovrić. Na samom početku radionice voditeljica na jasan i zanimljiv način objašnjava djeci što i kako će raditi te koje će sastojke upotrebljavati kako bi načinili zubnu pastu.

Pročitaj više... | 2236 bajta više
Aktivnosti : Radionica permakulturnog dizajniranja
Objavio Pika uključeno 05.11.2011 21:11:00 (1854 čitanja)
Aktivnosti

U petak, 4. studenog, održala se radionica „Permakulturno dizajniranje“ u Dječjoj knjižnici Marina Držića (Knjižnice grada Zagreba).

Tema radionice odmah je zainteresirala maturante, ekološke tehničare Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, pa su se rado odazvali pozivu teta iz knjižnice.

Voditelji Igor i Ana Marija uveli su srednjoškolce u svijet permakulture zanimljivom prezentacijom. Ukratko, par sati brzo je prošlo u jasnom i jednostavnom pojašnjavanju osnovnih pojmova i načela uz mnoštvo konkretnih primjera i dobrih fotografija, popraćenih neprestanom komunikacijom s učenicima, a bome i zezancijom.

Pročitaj više... | 2292 bajta više
Aktivnosti : Radionica izrade eko svijeća u OŠ Velika Pisanica
Objavio Pika uključeno 31.10.2011 18:10:00 (2413 čitanja)
Aktivnosti

U ponedjeljak 17. listopada za petaše osnovne škole Velika Pisanica, u Velikoj Pisanici, održali smo kreativnu radionicu izrade svijeća od pčelinjeg voska (eko svijeća). Radionicu je vodila naša aktivistica Ana Marija koja je razigrajnoj i brojnoj djeci (34) ispričala priču o izradi svijeća, od čega se sve mogu izraditi i zbog čega upravo koristiti pčelinji vosak, te ih je nakon toga uputila u čaroliju izrade kuhanja i rolanja tog mirisnog prirodnog materijala.

Pročitaj više... | 7023 bajta više
(1) 2 3 4 ... 8 »
Pretraga
Tko je Pika?
Open in new window

Pika je virtualna djevojčica koja je zajedno sa svojim prijateljima krenula u nezahvalnu misiju spašavanja Zemlje. Pika je glavni lik u našoj maloj misiji nazvanoj "Pika spašava Zemlju" koja se sastoji od niza zanimljivog, djeci i mladima prilagođenog praktičnog i teoretskog sadržaja. >>Više o Piki...
Činjenice
5R koncept
Eko znanje
Eko paket
Permakultura
Eko publikacije
Pika i prijatelji - priručnik
Priznanja

Pika i prijatelji - NSK

Pika i prijatelji su dobitnici VIDI WEB 100 AWARDS U 2009. GODINI

Donatori

Donatori-ZAKLADA

Donatori-MZOPU

Donatori-MZOS

Donatori-ALPHA-M

Pika projekt!
Popularno obrazovni projekt
.
Pika i prijatelji
Korisnici
Uradimo sami
Uradi_sam
Eko paket
PiP_narudžba