Home / Recikliraj / Plastika

Plastika

Što je plastika?

Plastika je polimer. Polimeri su dugi lanci molekula sastavljeni od manjih ponavljajućih dijelova. Ovi dijelovi su ubično kombinacija ugljika i vodika. Drugi elementi poput kisika, klora, fluora, dušika, silicija, fosfora i sumpora također se mogu dodavati u molekularne lance polimera kako bi se utjecalo na njihova svojstva,.

Plastiku možemo modelirati i gnječiti u različite oblike, izvlačiti u duge niti koje se koriste u tekstilu. Plastika je čvrsta, sigurna (jer je gotovo neslomljiva), lagana (potrebno je utrošiti manje energije kod transoprta), higijenična te se može reciklirati i ponovno iskoristiti.

Postoji mnogo vrsta plastike. Najčešće vrste imaju identifikacijski broj prema kojem plastične materijale možemo sortirati u različite grupe. Pogledajmo sljedeće:

p

 

p

Naputci za recikliranje plastike

  • Prije recikliranja operite sve plastične posudice.
  • Odstranite sve poklopce kako bi se plastične posudice mogle zgnječiti u kamionu koji ih odvozi.
  • Veliki broj plastičnih kutija ima otisnut identifikacijski broj plastike. Većina postrojenja reciklira plastike s brojevima 1, 2, 3 i 5.

Biorazgradiva plastika

Plastika je čvrsta, fleksibilna, lagana i otporna na koroziju. Ova svojstva plastici omogućavaju dugotrajnost i otpornost pod različitim uvjetima. Isto tako, ova svojstva znače da plastika nije biorazgradiva - odnosno, ona se pod utjecajem Sunca i vode ne raspada lako. Ovo čini plastiku vrlo pogodnom za pakiranje.

Ipak, ova svojstva znače da će na deponiji plastika trajati jako dugo vrijeme. Točnije, PET ambalaži za sokove potrebno je do 500 godina kako bi ona na deponiju dekompozirala. Odbačena plastična vrećica može godinama plutati morem, nagrđujući krajolik i biti opasna za životinje.

Tako su znanstvenici pronašli načine za proizvodnju biorazgradive plastike, koristeći biljne materijale. Nova plastika izgledom je slična normalnoj plastici, ali je razgradiva u vodi poput biljaka.

Kako bismo smanjili veličine deponija birajmo proizvode napravljene od biorazgradive plastike. Zapamtimo da je umjesto bacanja na deponije najbolje rješenje ponovno koristiti i reciklirati plastiku.

Zanimljivosti o plastici

  • Plastiku je izumio Alexander Parkes 1860. godine, ali je svoju popularnost stekla tek posljednjih nekoliko desetljeća.
  • Recikliranjem PET ambalaže štedimo 84% energije potrebne za izradu te iste ambalaže i sirovina.
  • Plastika koja se koristi za pakiranje zbog svoje manje težine smanjuje troškove goriva potrebnog za transport. U mnoge automobile ugrađuje se puno plastičnih dijelova čime smanjujemo njihovu težinu i količinu goriva koju troše.

Vezano na ovu temu
Preporucite ovu stranicu! Priprema za ispis
Pretraga
Činjenice
5R koncept
Eko znanje
Eko paket
Permakultura
Eko publikacije
Pika i prijatelji - priručnik
Priznanja

Pika i prijatelji - NSK

Pika i prijatelji su dobitnici VIDI WEB 100 AWARDS U 2009. GODINI

Pika projekt!
Popularno obrazovni projekt
.
Pika i prijatelji
Korisnici
Uradimo sami
Uradi_sam
Eko paket
PiP_narudžba