Home / Recikliraj / Uzgoj glista

Uzgoj glista

Kako napraviti farmu glista?

1. Farmu glista možemo napraviti u bilo kakvom spremniku koji ne trune brzo. Obložite spremnik novinskim papirom kako sadržaj spremnika ne bi ispadao.

2. Stavite 5 cm debeli sloj komposta u spremnik. Ukoliko nemate kompost, možete staviti novinski papir. Papir mora biti narezan na trakice, lagano zgužvan i navlažen. Glistama treba nešto što će moći probavljati pa dodajmo zato malo zemlje. Ovaj sloj komposta ili novinskog papira nazivamo "postelja".

3. Dodajte malo vode kako bi farma bila vlažna, ali ne mokra.

4. Dodajte gliste. Gliste možete kupiti kod uzgajivača - postoje posebni gliste koji rade bolji kompost od drugih (kalifornijske gliste). Dodajte gliste na vrh hrpice. Oni će sami ugmizati u unutrašnjost kako bi pobjegli od svjetla.

5. Našem spremniku treba dobar poklopac koji će zadržavati vlagu unutar naše farme.

6. Hranite svoje gliste. Mogu pojesti bilo što dok god je biljnog podrijetla. Najviše vole ostatke iz kuhinje, osim kora agruma.

Kako brinuti o glistama?

Za gliste je najvažnije da su na vlažnom. Nemojte dopustiti da farma presuši ili da se napuni vodom. Ukoliko imate previše vode, izbušite nekoliko rupa kako bi voda odtekla.

Gliste vole redovno hranjenje, ali ono nije obavezno. Kako gliste pojedu hranu, tako vi dodajte novu.

Da biste dobili više sanduka, postojeću farmu odvojite na dvije.

Ako želite skupiti gliste, prosipajte sadržaj farme na plastičnu podlogu. Gliste će se početi pomicati prema centru da pobjegnu od sunčeve svjetlosti. Maknite vanjski omotač hrpice i gliste će opet krenuti prema centru. Ponavljajte postupak odstranjivanja vanjskog sloja sve dok ne budete imali samo jednu ružičastu kuglu crva.

Umjesto toga, možete na vrh hrpice staviti kukuruzne pahuljice. Gliste će krenuti prema vrhu da ih pojedu, a vi taj vrh hrpice, zajedno s glistama, možete odstraniti.

Što s produktom glista?

Izlučevine koje proizvode gliste mogu se koristiti kao zamjena gnojivu u povrtnjacima, lončanicama ili bilo gdje postoji potreba za kompostom.


Vezano na ovu temu
Preporucite ovu stranicu! Priprema za ispis
Pretraga
Činjenice
5R koncept
Eko znanje
Eko paket
Permakultura
Eko publikacije
Pika i prijatelji - priručnik
Priznanja

Pika i prijatelji - NSK

Pika i prijatelji su dobitnici VIDI WEB 100 AWARDS U 2009. GODINI

Pika projekt!
Popularno obrazovni projekt
.
Pika i prijatelji
Korisnici
Uradimo sami
Uradi_sam
Eko paket
PiP_narudžba