Biljni terarij

Svaki biljni terarij je mini vrt nastao ručnim radom koji oduševljava na prvi pogled.

Biljni terariji će oplemeniti svaki prostor u kojem su smješteni. Posljednjih su godina postali apsolutni hit. Suhi i vrući zrak u dnevnim sobama zimi, ograničavajući su faktor nesmetanog uzgoja mnogih vrsta sobnog bilja, pa je terarij ovdje savršeno rješenje. Upravo zatvoreni terariji omogućuju idealne mikroklimatske uvjete za uzgoj mnogih vrsta. U njima je vlažnost zraka povišena do idealnih vrijednosti, biljke se same zalijevaju, tako da kod uzgoja biljaka u terarijima zapravo i nemamo previše posla.

Terariji su mali samoodrživi ekosistemi smješteni u staklene posude u kojima se uspostavlja topla i vlažna mikroklima. Početak uzgajanja bilja u terariju bio je pokus koji je prije gotovo 200 godina izveo engleski doktor Nathaniel Ward smjestivši manju količinu obične vrtne zemlje i kukuljicu moljca u zatvorenu staklenu posudu da može promatrati kako se ona razvija. No, ubrzo su se iz sjemena i spora koje su se nalazile u zemlji počele razvijati biljke. Ward je pretpostavljao da će one brzo uginuti bez zraka, no na njegovo veliko iznenađenje – one su se razbujale i nastavile rasti. Biljke putem korijena upijaju vlagu iz supstrata koja zatim isparava preko listova, te se kondenzira na staklu i vraća u kapima u zemlju. Biljkama koje žive u tako uravnoteženoj mikroklimi zatvorenog terarija potrebno je vrlo malo pažnje. Zemlja uvijek mora biti vlažna a na stijenkama zatvorenog terarija moraju se pojavljivati kondenzirane kapi vode. Ukoliko je kondenzacija pojačana, potrebno je ukloniti poklopac dok se staklo ponovno ne osuši, a ukoliko primijetite da se voda više ne kondenzira na stijenkama potrebno je doliti malo kišnice ili odstajale vode kako bi se ponovno uspostavio ciklus. Biljke nije potrebno dohranjivati, a terarij smjestite na mjesto s dovoljno svjetlosti, izbjegavajući direktne sunčeve zrake i izvore topline kako se biljke ne bi “skuhale” u posudi.

Terariji za biljke izgledaju predivno bez obzira u kojoj su veličini, a posebno su zahvalni za sve one koji nemaju puno vremena (ili su skloni zaboravu) da se posvete biljkama. Dovoljno ih je postaviti na lokaciju s dovoljno (ali ne previše) svjetla i poprskati nekoliko puta godišnje.

Više o biljnim terarijima i kako ih nabaviti potražite na: https://www.instagram.com/terrarium_flora/Hits: 497

Odgovori

Back to Top