Boranka – projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je dosad najveću akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu ‘Boranka’ uz pomoć Hrvatskih šuma i Gorske služba spašavanja, a u njoj će uz izviđače i učenike te razne druge organizacije poput planinara i sportskih klubova svoj doprinos moći dati i ostali građani i građanke.

Bez šume nema ni čistog zraka ni čiste vode, a osobito je važna na kršu radi zaštite tla od erozija i bujica. Znaju to dobro i na istočnom dijelu splitskog područja, koje je prošle godine poharao stravičan požar i uništio više od 30.000 hektara šuma. Stradalo područje potrebno je obnoviti što neće biti lak posao, ali na ogoljeni Mosor vraća se drveće – uskoro kreće pošumljavanje i ovoga puta ono neće biti kontroverznim alepskim borom.

Naime, Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je dosad najveću akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu ‘Boranka’, koja je predstavljena još početkom lipnja ispred zvjezdarnice ‘Zvjezdano selo Mosor’. U rujnu kreće velika medijska kampanja i edukacije u školama, a akcije sadnje odvijat će se u okolici Splita svake subote tijekom listopada i studenog.

No, građani će se, osim donacijama, moći i osobno uključiti volontiranjem i sadnjom. “Svaki termin osigurali smo prijevoz (jedan do dva autobusa) iz Splita do lokacija sadnje za građane koji žele volontirati. Uz njih, u sadnji će organizirano sudjelovati izviđači, učenici te razne druge organizacije poput planinara, sportskih klubova, zaposlenika tvrtki sponzora i sl. Ukupno, u svakom terminu očekujemo sudjelovanje oko 300 volontera. Znači ukupno ćemo u akcije sadnje tijekom dva mjeseca uključiti oko 2.000 građana, a ako prikupimo više sredstava, moći ćemo ih uključiti i više”, nada se Špicer.

Akcije sadnje odvijat će se u okolici Splita svake subote tijekom listopada i studenog 2018. te će uz pomoć sredstava prikupljenih od sponzora biti omogućeno i brojnim izviđačkim udrugama te djeci i mladima iz ostatka Hrvatske da besplatno dođu do Splita i sudjeluju u akcijama sadnje. “Sadnja će se u ovim terminima odvijati na dva lokaliteta ukupne površine oko 50 hektara, a sadit će se vrste poput hrasta medunca, pinije, crnog bora, čempresa. Alepski bor neće se saditi, a točne pozicije i koje se vrste gdje sade odlučuje šumarska struka koja radi nadzor nad projektom”, naglašava Špicer.

Izviđačima su na projektu glavni partneri Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske šume, Američka gospodarska komora (AmCham) i Veleposlanstvo Kanade te Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), a podršku projektu dali su i Grad Split, Grad Solin i Splitsko-dalmatinska županija s obzirom na to da će se akcije sadnje odvijati na području Splita i Solina.

Cijela kampanja odvija se pod službenim pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politku, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, a izviđači ističu i da su izuzetno ponosni na Visoko pokroviteljstvo predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija.

U akcijama pošumljavanja sudjelovat će tisuće volontera, a uz izviđače iz cijele Hrvatske, sadnji će se pridružiti brojne udruge, institucije, tvrtke, branitelji, planinari, sportski klubovi, vatrogasci i svi zainteresirani građani.

Prenosimo: http://hr.n1info.com/a329094/Vijesti/Boranka-izvidjaci-i-gradjani-vratit-ce-zivot-na-zgarista.html

www.boranka.hr

Hits: 252

Odgovori

Back to Top