Japanska vodena fontana

Na japanskom jeziku shishi-odoshi znači “deer scarer”. Japanske vodene fontane polako se pune vodom, a zatim iznenada izliju. Rezultirajuća buka kad fontana pada natrag će uplašiti sve životinje koje jedu u vašem vrtu. Mnogi Zen vrtovi također koriste ove fontane kao sredstva za meditaciju.

Sada možete izraditi jednu za svoj vrt i stvoriti mirnu oazu u svom dvorištu.

Korak # 1: Odabir bambusa

Rad s bambusom nije kao da radite s rezanom drvenom građom. Površine su nepravilne, a veličina i oblik se mijenjaju cijelom njegovom duljinom. Svaki bambus je jedinstveni komad, pa tako treba prilagoditi i upute u nastavku.

Trebat će vam komad velikog promjera za gornji dio fontane i dva uspravna komada koji su dovoljno uski da se uklapaju u gornji. Još jedan komad prilično velikog promjera će se koristiti za ključni dio fontane koji se puni i prazni vodom.
Još je jedan komad manjeg promjera potreban za pipu.

 

Korak # 2: Određivanje dimenzija

Teglu za bazu fontane koju u ovom primjeru koristimo ima unutarnji promjer na dnu od 22 cm.
Želimo da dijelovi od bambusa dobro pristaju unutar tegle, pa tako planiramo da ukupna vanjska širina spojenih uspravnih komada bambusa bude oko 21 cm.
Ovisno o visini tegle, trebat ćete prilagoditi visinu uspravnih dijelova. Tegla u ovom primjeru je visoka oko 25 cm, a koristimo uspravne stupove od 43 cm.

Korak # 3: Rezanje glavnih dijelova fontane

Počnite s gornjim dijelom odabirom bambusa s najširim promjerom. Izrežite 29 cm duljinu bez čvorova. Na svakom čvoru nalazi se prepreka unutar bambusa, a to ne želimo na ovom komadu.
Izrežite dva 43 cm komada za uspravne nosače fontane, pazeći da njihov promjer bude dovoljno mali da se uklapa u gornji horizontalni komad. Jedan od nosača bi trebao biti bez ili sa što manje čvorova, jer treba biti šupalj.
Za pokretni dio fontane trebate komad bambusa s čvorom u sredini i oko 18 cm dužine na obje strane čvora. Čvor će poslužiti kao dno čaše koja se napuni vodom.

Korak # 4: Napravite rupe za nosače

Odredite koji će kraj svakog nosača biti gornji. Ovo nije samo estetski izbor. Jedan od nosača ne bi trebao imati čvor, budući da kroz njega trebamo provesti cijev kroz gotovo cijelu dužinu. Na prvoj slici odabrali smo komad s lijeve strane za provođenje cijevi. Postoji čvor blizu dna, ali je dovoljno nizak da cijev može izaći i biti sakrivena.
Izmjerite promjer na vrhu svakog nosača. Morat ćete napraviti dvije rupe u gornjem, horizontalnom bambusu, a koje odgovaraju nosačima. (Nemojte rezati još, nastavite čitati). Na svakom kraju horizontalnog bambusa treba ostaviti 5 cm slobodno, nakon čega idu rupe za nosače, pa će nosači jednom kada budu u rupama biti široki zajedno 20 cm.
Upotrijebite svoj omiljeni način za rezanje rupa.

Korak # 5: Napravite rupu za cijev

Pričvrstite nosače u horizontalni dio i provjerite čvrstoću. Odlučite gdje ćete bušiti rupu za cijev.
Odabrali sam lijevi nosač na prvoj slici i odabrali mjesto za rupu koje će biti stražnjoj strani fontane, odmah iznad čvora. Napravili sam rupu oko 2 cm kako bi ostavili dovoljno prostora za provlačenje cijevi od 1/2″.

Korak # 6: Izradite izljevnicu

Odabrali smo bambus od oko 3 cm promjera za izljevnicu. Napravite rupu na sredini poprečnog bambusa, na prednjoj strani fontane.
Zbog nepravilnosti u promjeru bambusa, možda ćete morati prilagođavati rupu turpijom kako bi se sve dobro uklopilo.
U početku smo izrezali kljun dug 4,5 cm odrezan pod kutem. Tijekom završnog ispitivanja, to se pokazalo prekratkim, pa smo zamijenili izljevnicu s 5 cm komadom i bez rezanja pod kutem. Slobodno na početku odrežite veću izljevnicu, pa ćete konačnu dužinu odrediti prilikom testiranja.
Do sada ste izbušili sve veće rupe koje je trebalo napraviti.

Korak # 7: Izrežite dvije šipke.

Pilom za željezo odrežite dva komada šipke debljine 0,5 cm. Turpijom za željezo popravite grube krajeve.
Treba vam jedna šipka od 25 cm. To će biti osovina za pokretni dio fontane.
Izrežite kraću šipku za ispitivanje ulijevanja vode. Šipka mora stati između 2 stupa bez dodirivanja. Za moju fontanu, to je bilo oko 11,5 cm. Ovisno o promjeru vaših nosača, odredite dužinu svoje manje šipke.

Korak # 8: Napravite dio za ulijevanje

Pronađite dio bambusa koji smo odrezali dužine s 18 cm na svakoj strani i čvorom u sredini. Izbušite rupu malo iza čvora u sredini ravno kroz centar bambusa. Upotrijebite borer malo deblji od osovine-šipke koju ste rezali u zadnjem koraku. Za šipku debljine 0,5 cm, to je recimo 0,6 cm. Umetnite kraću šipku za ispitivanje kroz rupu u bambusu i pričvrstite ga u stezaljku, tako da je os ravno gore. Odrežite jedan kraj bambusa pod kutem od 30 stupnjeva. Pokušajte držati pilu okomito na tlo dok režete. VAŽNO: Režite pri samom kraju. Možda ćete morati više smanjiti kasnije, a lakše je smanjivati nego dodati.

Korak # 9: Provucite cijev

Provucite cijev od 1/2″ kroz prije izrezanu rupu na nosaču pa prema vrhu, a zatim s vrha u jednu rupicu poprečnog, horizontalnog dijela i izvucite je kroz izljevnicu.

Korak # 10: Testiranje

Nalazite se blizu, ali nemojte zanemarivati testiranje. Odrediti gdje točno montirati izljevnicu na nosačima je ključno. Spojite bambusov okvir zajedno i poduprite ga drvom ili bambusom kako bi uspravno stajao. Podesite cijevi po potrebi i spojite na pumpu. Pumpa je došla s ventilom koji djelomično može ograničiti protok vode. Želimo da crpka radi što je moguće sporije. Pokrenite crpku i položite izljevnicu dok je držite za kraću os. Svakako testirajte vani, jer ćete se sigurno isprskati. Prilagođavajte visinu uljevnog dijela između 2 nosača kako bi vidjeli kako radi. Sada je vrijeme za prilagođavanje duljine izljevnice i / ili duljinu dijela za ulijevanje. Nemojte se frustrirati ako odmah ne radi dobro. Igrajte se dok god ne bude radilo kako očekujete.

Korak # 11: Izvršite podešavanja i probušite rupe za montažu

Nakon prilagodbe duljine izljevnice i duljine dijela za ulijevanje kako bi se voda mogla sipati od jedne do druge, odredili smo pravu visinu za montiranje dijela za ulijevanje oko 9 cm ispod poprečnog dijela. Uklonite cijev i odvojite nosače od poprečnog presjeka. Koristite svrdlo od 0,5 cm kako biste na svakom nosaču napravili rupe na željenoj visini. Sada ponovo sastavite okvir kao i prije.

Korak # 12: Ugradite dio za ulijevanje

Koristite čekić po potrebi i nježno udarajte os šipke kroz prvi nosač i samo dijelom preko. Izrežite 2 kratka komada 0,8 cm plastične cijevi, pomoću kojih ćete održati dio za ulijevanje mirno u sredini. Stavite jedan komad cijevi na os, zatim dio za ulijevanje, zatim drugi dio cijevi. Sada pomičite ili lagano udarajte šipku sve do druge strane drugog nosača.

Korak # 13: Završna montaža

Sve zajedno, vaša fontana bi trebala izgledati poput ove na našoj slici. Možda ćete morati napraviti više testiranja i prilagodbi. Korištenjem konopa, osigurajte svaki bambus nosač na komad drva ili bambusa iza okvira. Npr, možete umetnuti izljevnicu u komad PVC cijevi ili PVC cijev u izljevnicu za bolje upravljanje mlazom ili slično.

Ako dio za ulijevanje ne ispusti vodu nakon što se napuni, stražnja strana dijela za ulijevanje je preteška. Možda ćete morati rezati. Ako dio za ulijevanje prolijeva vodu, ali se ne vrati u prvobitni položaj, prednji kraj je pretežak. Ili režite s prednje strane ili dodajte malo težine u stražnjem kraju dijela za ulijevanje.

Ovaj mali projekt zahtijeva veliku količinu testiranja, strpljenja i podešavanja. Za nas je rezultat bio vrijedan toga. Nadamo se da ćete i vi uživati.

Prenosimo: http://makezine.com/projects/japanese-water-fountain/

Hits: 1546

Odgovori

Back to Top