Krijesnice

Ako ste nešto stariji čitatelj onda se sigurno sjećate toplih ljetnih noći i krijesnica koje svjetlucaju oko vas. Ako pak ste nešto mlađi, velike su šanse da čak ni ne znate što su krijesnice.

Krijesnice su leteći kukci koji imaju sposobnost bioluminiscencije, tj. imaju organ koji proizvodi svjetlo. Svjetlo se proizvodi pomoću kemijske reakcije, a stupanj efikasnosti je 95% (samo da napomenem, još uvijek nije proizveden umjetni izvor svjetlosti sa takvim stupnjem efikasnosti). No, da ne skrenem s glavne teme. Kao su nestale krijesnice? Iako ih u svijetu ima više od 2000 vrsta u posljednjih je nekoliko godina primijećeno drastično smanjenje populacije. Znanstvenici još nisu sa 100% sigurnošću utvrdili razlog nestanka krijesnica, no najnovija istraživanja upućuju na to da je jedan od najvećih razloga, umjetna rasvjeta.

Krijesnice svijetlo koje proizvode koriste za međusobnu komunikaciju, a izuzetno im je važna u vrijeme parenja. Umjetni izvori svjetlosti ometaju njihovu komunikaciju, a posljedično i mogućnost održavanja vrste.

Smanjenjem intenziteta umjetne rasvjete, te pravilnim postavljanjem (full cutoff s 0% nagiba) možemo doprinijeti očuvanju jedne životinjske vrste. I vi kao pojedinac možete tome doprinijeti, pa stoga ako imate rasvjetnih tijela u svojim dvorištima, ugasite ih noću. Neka i vaša djeca uživaju u noćnom plesu krijesnica, kao što ste i vi nekada.

Zadnjih desetak godina primijećeno je da se je populacija krijesnica u svim dijelovima svijeta smanjila i to do zabrinjavajućih razmjera. Činjenica za koju znanstvenici smatraju kako je odgovorna za smanjenje broja krijesnica je umjetna rasvjeta koja snažno ometa komunikaciju među krijesnicama, jer svjetlost koju krijesnice proizvode ima ulogu privlačenja partnera u periodu parenja.

Krijesnice su leteći kukci koji imaju sposobnost bioluminiscencije, odnosno imaju organ koji proizvodi svjetlo. Svjetlo se proizvodi pomoću kemijske reakcije, a stupanj efikasnosti stvaranja svijetla je 95%, dok na toplinu otpada samo 5%. Koliko god čovjek bio sposoban, još uvijek nije uspio stvoriti tako učinkovit omjer raspodjele energije na svjetlost i toplinu kakav su stvorile male krijesnice.

Na području Hrvatske žive dvije vrste krijesnica, ivanjska krijesnica latinskog naziva Lampyris noctiluca i mala ivanjska krijesnica latinskog naziva Lampyris splendidula.

Kod obje vrste samo mužjaci imaju krila. Kod ivanjskih krijesnica svijetle samo ženke koje ne lete. Za krijesnice koje lete su tipični samo mužjaci vrste malih ivanjskih krijesnica.

Pitanje koje se postavlja je zašto su se krijesnice vratile? Odgovor nemamo, ali baš zato dragi ljudi pomognimo im da tu i ostanu.
Ugasite vrtnu i svaku drugu rasvjetu i gledajte kako noć svjetlom oboje malene krijesnice.


Prenosimo:

http://www.ekorasvjeta.net/ekosustav/kamo-su-nestale-krijesnice/
https://www.ludens.media/krijesnice-su-se-vratile/

Hits: 635

Odgovori

Back to Top