Pupak kao centar bioraznolikosti na našem tijelu

Postoji jedno mjesto na našem tijelu koje prema raznolikosti mikroorganizama znanstvenici uspoređuju s tropskim kišnim šumama. Bez sumnje u vašu temeljitost prilikom tuširanja ili kupanja, možete li se sjetiti mjesta na vašem tijelu koje ipak možda ne perete toliko revno? Da, radi se o pupku. Što su sve znanstvenici tamo pronašli, pročitajte u nastavku.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini (SAD) uzeli su briseve sadržaja pupaka 60 dobrovoljaca. Bez obzira koliko se temeljito prali, to je jedino mjesto na tijelu koje ipak ponekad bude i zanemareno. Upravo zbog toga su znanstvenici odlučili istražiti što se sve može pronaći u ljudskom pupku. Cijelo prikupljanje odvilo se tijekom jedne znanstvene konferencije početkom prošle godine. Tada je i službeno započeo projekt istraživanja bioraznolikosti pupka.

Pronašli su džunglu, nema bolje riječi za opisati rezultate. U 60 briseva našli su ni više ni manje nego 2368 vrsta bakterija od čega je njih čak 1458 možda novo za znanost. Impresivno, zar ne? Prosječan broj bakterija koje su pronalazili u uzorcima iznosio je 67, uzorak s najmanje bakterija imao je samo 29 vrsta, dok je najbogatiji uzorak sadržavao čak 107 različitih vrsta bakterija.

Ženski pupak (foto: Wikimedia Commons)

Od samog broja vrsta pronađenih bakterija još su zanimljivije vrste koje su pronašli. Naime, 92% svih tipova bakterija pronađeno je u manje od 10% uzoraka, zapravo većina njih se pojavljivala samo kod jedne osobe. Primjerice, jedan volonter u svom pupku ima bakteriju koja je prije pronađena samo u tlu u Japanu, iako on sam nikada u životu nije posjetio tu zemlju. Jedan malo ”mirisniji” pojedinac, koji se nije prao nekoliko godina, u svom je pupku imao dvije vrste ekstremofilnih bakterija koje inače žive na polarnim kapama i blizu termalnih izvora.

Iako se niti jedna vrsta bakterije nije pojavila u svim uzorcima, njih osam je bilo prisutno u više od 70% uzoraka i to obično u velikoj količini. Upravo iz tog razloga znanstvenici pupak uspoređuju s kišnom šumom, budući da u svakoj kišnoj šumi postoje različite vrste drveća, međutim uvijek je prisutno nekoliko vrsta koje prevladavaju.

Rezultati koje je donijelo ovo istraživanje, osim što su vrlo zanimljivi, pobudili su i nova pitanja. Zato znanstvenici sada obrađuju mnogo novih pupaka i uskoro će prikupiti 600 novih uzoraka. Cilj im je usporediti stanovnike pupka sa životnim navikama pojedinca. Nesumnjivo će i ti rezultati donijeti neka zanimljiva otkrića. 

Izvori:

Belly Button Biodiversity

National Geographic

A Jungle in There: Bacteria in Belly Buttons are Highly Diverse, but Predictable (2012): Hulcr, Latimer, Henley, Rountree, Fierer, Lucky, Lowman, Dunn. Plos One, A peer-reviewed, open access journal.

Prenosimo: http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8893

Hits: 805

Odgovori

Back to Top