Šumska sova

Šumska sova (Strix aluco L.) je vrsta ptice iz porodice sova (Strigidae). Tijelo joj je svijetlosmeđe do sivosmeđe boje, jako pjegavo i tamnih pruga. Glava je krupna i okruglasta, može ju okretati u svim smjerovima, oči su velike i crne. Rep je kratak. Velika je oko 40 cm, s rasponom krila iznosi 80-105 cm, teži 400-800 grama. Ženke su veće od mužjaka i znatno teže. Glasa se poput lokomotive prepoznatljivim hu-hu u sezoni gniježđenja. Nemaju jako dobar vid, no sluh im je izvanredno precizan. Uši su joj asimetrično pozicionirane, desno uho je više smješteno u odnosu na drugo, što im omogućuje da kirurškom preciznošću točno odrede izvor zvuka. U prošlošću su oduvijek povezivane s mudrošću, a njezino hukanje kod nekih naroda smatra se preskazanjem nečije smrti.

STANIŠTE
Rasprostranjena je u većem dijelu Europe, u dijelovima srednje i južne Azije te u sjeverozapadnoj Africi. Staništa su joj uglavnom listopadne i miješane šume, veći parkovi, vrtovi, svugdje gdje ima stabala. Izrazito je teritorijalna vrsta koja čuva svoj prostor. Poznati engleski fotograf ptica Eric Hosking (1909. – 1991.) izgubio je jedno oko u napadu sove kada je pokušao slikati njeno gnijezdo. Nije selica i trajno je naseljena.

RAZMNOŽAVANJE
Gnijezdi se od kraja ožujka do svibnja u dupljama stabala, pukotinama stijena ili napuštenim nastambama. Ženka obično nese 4-5, rjeđe 3-6 jaja na kojima sjedi oko 30 dana. Jaja su bijela, sjajna, velika 48×39 mm, teže oko 39 grama. Ženka na njima sjedi oko 4 tjedna te gnijezdo nikad ne napušta, već joj mužjak lovi i donosi hranu. O mladim čučavcima brinu se oba roditelja a počinju osamostaliti se nakon 28-35 dana i majka ih u tjera iz gnijezda, premda su za roditelje vezani još bar 3 mjeseca. Parovi su monogamni i zajedno ostaju cijeli život.

PREHRANA
Sove su aktivne noću, hrane se manjim sisavcima (miševima, zečevima, voluharicama), manjim pticama, gmazovima, kukcima, žabama. Miruje na višim mjestima, na granama stabala s kojih može locirati plijen. Locira ga isključivo pomoću sluha, može ga uloviti u potpunom mraku. Hranu jede u cijelosti a neprobavljene ostatke iz želudca povrati.

ETIMOLOGIJA
Latinski naziv roda Strix stara je grčka riječi za sovu. Na stranim jezicima nazivi su tawny owl, brown owl (eng.), Waldkauz (njem.), chouette hulotte, chat-huant (fr.), allocco (tal.), cárabo común (špa.), aluco, coruja-do-mato (port.), lesna sova (slo.).

Prenosimo: https://www.plantea.com.hr/sumska-sova/#

Hits: 842

Odgovori

Back to Top