Surovi uvjeti za surog orla

Suri orao svakako je jedna od najpoznatijih i najvažnijih ptica u ljudskoj kulturi. Njegova impozantna građa i veličanstven let izazivaju pažnju i divljenje, kako laika tako i profesionalnih biologa ornitologa.

Suri orao Maleni s GPS odašiljačem

Od samih početaka rada Udruge BIOM, suri orao bio je jedna od ciljnih vrsta naših istraživanja. Tijekom deset godina terenskoga rada prikupljani su podatci o pojedinim parovima – njihovim teritorijima, pozicijama gnijezda, uspješnosti gniježđenja te prijetnjama s kojima se suočavaju.
Ove smo godine u suradnji s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu napravili još jedan iskorak u istraživanju ove ugrožene vrste. Postavili smo na orla satelitski uređaj za praćenje kako bismo dobili detaljnije podatke o njihovu kretanju i odgovore na ključna pitanja o ekologiji ove vrste.
Mladi mužjak Maleni, orao kojega smo označili, ujedno i prvi u Hrvatskoj, bio je smješten u oporavilištu Udruge Sokolarski centar u Dubravi kod Šibenika. Maleni se tamo našao nakon što je ustrijeljen u krivolovu na području Drniša počekom listopada 2016. godine. Malenomu smo postavili odašiljač te ga nakon perioda aklimatizacije od dva tjedna pustili na području Nacionalnoga parka Krka. Nadali smo se da će se zadržati na području Parka jer je to povijesni teritorij suroga orla. Iako napušten, ispunjava sve uvjete za njegov život – od litica za gniježđenje do otvorenih područja za lov.
Međutim, kako je priroda često puna iznenađenja, i nas je Maleni iznenadio svojim izborom teritorija.
Nakon dva tjedna lutanja u kojemu je preletio više od 1500 km, skrasio se uz Karinsko more između naselja Gornje Biljane i Korlat. Ovo područje  braslo makijom i obradivim površinama, bez izraženih litica ili planinskih masiva u blizini, naoko se ne čini kao idealan teritorij suroga orla. Međutim, Maleni je odabrao baš to mjesto. Uz povremene kratke izlete prema kanjonu Krupe, većinu vremena provodio je ondje. Preko 95% zabilježenih pozicija u čitavome periodu promatranja nalazilo se u poligonu površine oko 115 kvadratnih kilometara.

Suri orao Maleni

Budući da na tome području nema pogodnih mjesta za pravljenje gnijezda, zaključili smo kako se radi o privremenome teritoriju kojega će napustiti u  trenutku kada postane spreman formirati par i započeti s gniježđenjem.
Nažalost, na rubnome dijelu njegova „mladenačkoga“ teritorija nalazi se i vjetroelektrana Bruška, koju je povremeno obilazio. Orao se prestao kretati 7. srpnja 2017. u blizini vjetroelektrane te smo se zaputili u potragu za njim. Došavši na teren, vidjeli smo da su se ostvarili naši strahovi. Ustanovili smo da je Maleni stradao, vjerojatno u sudaru s jednim od vjetroagregata.

Kretanja Malenog

Svjesni smo brojnih prijetnji s kojima se suri orlovi suočavaju. Primjer Malenoga, koji je za dlaku izbjegao smrt od krivolova, a na kraju stradao od vjetroelektrane, pokazao nam je još jednom koliko su zapravo te prijetnje prisutne i stvarne. Također, svjesni smo da smo tek zagrebali površinu u  istraživanju i zaštiti suroga orla u Hrvatskoj. Još je mnogo posla pred nama želimo li očuvati našu populaciju, koja broji svega 25 do 30 gnijezdećih  arova.

Maleni nije jedini orao kojega smo pratili ove godine. Mladi orao zmijar Paško označen je ovoga ljeta u sklopu monitoringa ptica u Parku prirode  Telašćica. Paškova priča, za razliku od Malenoga, ima sretan kraj s obzirom na to da je savladao sve nedaće na svome prvom seobenom putu i sada boravi u sun čanom Sudanu. Njegovo kretanje tijekom seobe i zimovanja možete pratiti na pasko.biom.hr

Migracija Paška

Preneseno sa: http://www.biom.hr/wordpress/wp-content/uploads/pogled_u_divljinu_2017.pdf

Napisao: Sven Kapelj

Hits: 660

Odgovori

Back to Top