Uređen permakulturni školski vrt na Gornjoj Vežici

Prigodnom svečanošću otvoren je permakulturni vrt na sjevernoj strani okoliša Osnovne škole Gornja Vežica.

Projekt je to Riječkog programa lokalnog partnerstva, kojim su mali Vežičani zajedno sa svojim profesorima i nastavnicima stvorili malu “vrtnu zadrugu”. U njihovom “Permakulturnom školskom vrtu” svega ima: salate, radića, broskve, tikvica, pomidora, mrkve, jagoda, a posađene su i voćke kruške, jabuke, masline.

Primarni cilj projekta permakulturnog vrta bio je građanima Gornje Vežice primjerom pokazati  kako treba koristiti javne površine i  kako živjeti u skladu s prirodom u urbanom naselju. Grupa roditelja, učitelja i učenika OŠ Gornja Vežica uredila je zelenu površinu na sjevernoj strani školskog terena i stvorila siguran i edukativan prostor za učenike i građane. Stanovnici Gornje  Vežice saznali su o mogućnostima koje proizlaze iz permakulturnog pristupa u kreiranju zelenih površina. Učenici škole Gornja Vežica dobili su kvalitetan prostor za edukaciju (pokazne radionice iz prirode, radna terapija) i rekreaciju. Potaknula se međuvršnjačka, ali i međugeneracijska suradnja.

Ravnateljica škole, prof. Bojana Matešin, pojasnila nam je  pojam “Permakultura”.  “To je kovanica koju je oblikovao Bill Mollison još 1974. Čine ju dvije riječi – permanentna i agrokultura (Permanent Agriculture) – Sama riječ obećava da se radi o nečem što je trajno, ustrajno, stalno  i postojano… ne podrazumijeva samo ekološko graditeljstvo i organsko vrtlarstvo, već i davanje prednosti suradnji, a ne natjecanju, kao i kvalitetnijim međuljudskim odnosima. Permakultura nudi sva znanja za održivi razvoj na jednom mjestu – kombinaciju tradicionalnih vještina i novih tehnologija zasnovanih na znanstvenim istraživanjima”.

Ideja da se učini nešto s školskom livadom došla je iz redova roditelja, zatim je osoblje škole izašlo pred Vijeće roditelja s prijedlogom prijave na natječaj na Riječki program lokalnog partnerstva, na što se Vijeće roditelja rado odazvalo. U projekt je bilo uključeno svih 433 učenika, 62 djelatnika škole, stotinjak roditelja i 50-ak građana Gornje Vežice. Za građane su organizirana predavanja i radionice planiranja vrta, kompostiranja, postavljanja povišenih gredica.

Prenosimo: https://www.rijeka.hr/ureden-permakulturni-skolski-vrt-gornjoj-vezici/

Hits: 331

Odgovori

Back to Top