72-satni tečaj permakulturnog dizajna

Prenosimo https://www.zmag.hr/72-satni-tecaj-permakulturnog-dizaj

72-satni tečaj permakulturnog dizajna

Permakultura je multidisciplinarna metoda dizajniranja održivih i uravnoteženih sustava pomoću modela nađenih u prirodi. Obuhvaća izrazito širok spektar znanja i vješina od uzgoja hrane, kreiranja održivih građevina, upravljanja vodom i energijom pa sve do oblikovanja održivih zajednica, kvalitetnijih međuljudskih odnosa i pravednijih ekonomskih modela. Permakulturni dizajn pod kapom etike objedinjuje i povezuje razne aspekte života kako bi stvorio obilje, kako za naše društvo tako i za cjelokupan ekosustav.

72-satni tečaj permakulture (PDC – permaculture design certificate) je intenzivni tečaj koji još nazivamo i osnovna škola permakulture, a cilj tečaja je polaznike osposobiti za korištenje praktičnih znanja i vještina kroz samostalno djelovanje na vlastitim projektima. Dizajnirati se može imanje, kuća, stambena četvrt, balkon, zajednica, pa čak i poduzetnički projekt!

Osim dizajniranja tečaj pokriva pregršt praktičnih riješenja za održivost. Naučite pripremiti vrtne gredice bez kopanja, pravilno kompostirati (i to čak na 3 različita načina), izraditi vertikalni vrt za gradske uvjete, kako napraviti analizu tla, izraditi ultimativno sredstvo za poboljšanje kvalitete tla – kompostni čaj, kako prepoznati  samonikle jestive biljke, izraditi vlastite fermentirane probiotike, i još puno puno toga!

Budući da se održava na permakulturnom imanju, polaznici će imati priliku uživo primiti iskustvo gradnje kuća od slame i zelenih krovova, te kako koristiti energiju sunca i izgraditi efikasnu peć na biomasu – i uklopiti stečena znanja u cjeloviti permakulturni dizajn.

Polaznici koji uspješno ovladaju tehnikom dizajniranja dobivaju međunarodno priznati permakulturni certifikat.

Ljetni tečaj 2017.

Ljetni tečaj je uvijek rezidencijalni što znači da se za vrijeme tečaja živi i boravi kod nas na Recikliranom imanjuu Vukomeriću. Na taj način polaznici tečaja osim stečenog znanja dobiju i jedinstveno iskustvo života na jednom permakulturno dizajniranom imanju.

LJETNI TEČAJ SE ODRŽAVA OD 09. DO 18. LIPNJA 2017.

Cijena kompletnog tečaja je 2550,00 kn, a omogućeno je plaćanje u 3 rate.

Za dodatne informacije kontaktirajte na info@zmag.hr.

Tečaj se sastoji od 72 sata intenzivne nastave, a sastoji se od sljedećih cjelina:
• stanje društva i okoliša, te što je permakultura
• permakulturna etika i principi
• tlo – analiza i poboljšanje kvalitete tla, kompostiranje, kompostni čajevi, malčiranje
• čitanje krajolika, biljne zajednice i sukcesija
• uzgoj hrane u permakulturi – vrtlarenje, njive, šumski vrt, životinje
• voda – voda u krajoliku, sakupljanje vode, pročišćavanje i recikliranje otpadnih voda
• energija u permakulturi – učinkovitost i jednostavne pasivne tehnologije, te obnovljiva rješenja (sunce, vjetar, biomasa…)
• održivo graditeljstvo – učinkovita gradnja prirodnim materijalima
• urbana permakultura – kako maksimalno iskoristiti male prostore za uzgoj hrane u gradu
• društvo i zajednica – održive zajednice, participativno odlučivanje, alternativna i solidarna ekonomija, tranzicijski pokret
• tehnike permakulturnog dizajniranja
• praktična vježba dizajniranja – zadnja tri dana tečaja polaznici izrađuju permakulturni dizajn za projekte po svom izboru

Prenosimo https://www.zmag.hr/72-satni-tecaj-permakulturnog-dizaj

Hits: 418

Odgovori

Back to Top