Terarij (vrt) u boci

Terarij (terarrium) je kolekcija kompatibilnih biljaka koje rastu u zatvorenoj ili parcijalno zatvorenoj posudi. Kreiranje terarija ispunjenog papratima i drugim malim biljkama zabavan je i praktičan način stvaranja minijaturnog pejzaža unutar kuće. Lako održavanje idealno je za ljude koji su prezaposleni i ne mogu previše vremena posvetiti njezi biljaka.

Sobne biljke tokom zimskog perioda obično pate zbog nepovoljnih uvjeta vlage i temperature u prostoriji. Terarij im pruža uvjete kakvi vladaju u stakleniku. Osim toga, dozvoljava vam da uzgajate biljke koje zahtjevaju visok stupanj vlažnosti te bi najvjerojatnije uvele u suhoj atmosferi stanova i kuća koji se griju.To znači da će u terariju vaše biljke imati ujednačenu vlagu zraka koju im omogućuje staklena posuda koja se pri vrhu sužava. Jednom kada posadite biljke u terariju, on počinje stvarati svoju vlastitu klimu. Biljke unutar terarijuma isparavaju vlagu kroz svoje lišće koja se onda kondenzira na staklu i ulazi u zemlju. Ovaj “efekt kiše” dozvoljava terariju da opstaje tjednima bez zalijevanja. Toplotni režim je također ujednačen, jer posuda sprječava promjene temperature oko biljke, uslijed promjena temperature u prostoriji.

Terarij nikada ne smije rasti na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Izbor biljaka za terarij

Kao i kod svakog projekta u vrtu, izbor pogodnih biljaka za terarij je jako važan. Biljke u terariju trebaju biti kompatibilne što se tiče svjetlosti, zalijevanja i potreba za vlažnosti dakle moraju biti sposobne preživjeti u istim uvjetima kao i njihove biljke “kompanjonke”. Uvijek kupite najmanje, najzdravije biljke koje možete naći. Osim toga, biljke trebaju biti spororastuće. Da bi se spriječili insekti i različite bolesti, koristite samo kvalitetne biljke.

Prijedlog biljaka: biljke koje vole vlagu i koje ostaju relativno male, tropske i subtropske varijacije, minijaturne biljke koje cvjetaju, Afričke ljubičice, Geraniumi, Kućna sreća (Helxine soleirolii), bršljan, sve vrste paprati, Spatifilum, Hlorofitum, Potos, Kroton (dodaje boju terariju). U terariju mogu uspjevati i kakatusi i drugi sukulenti, pod uvjetom da ograničite zalijevanje na jednom mjesečno. Za što bolji efekt probajte dodati mahovinu, malu paprat, sjemenke trave.

Da bi terarij izgledao što interesantniji izaberite biljke različite visine, oblika, teksture i boje Za terarijum možete koristiti i biljke i sjemenke. Na taj se način odmah njime možete hvaliti, a s vremenom će rasti i mijenjati se.

Izbor posude za terarij

Kod izbora posude dajte mašti na volju. Postoje mnogi gotovi terariji, ali možete koristiti flaše, tegle, akvarije i slično. Ovisi o vama.

Za početnike, predlažemo terarij u velikoj, otvorenoj posudi kao što je akvarij. U takvim posudama puno je lakše raditi. Nakon nekog vremena, steći ćete iskustvo pa ćete se moći snaći i sa različitim hvataljkama i štapićima za sadnju unutar posude za malim grlom što podsjeća na izradu broda u boci.

Prijedlozi posuda: akvarij za ribe, tegle, posude sa poklopcem, boce različitih oblika i veličina, galoni za vodu, bilo koja prozirna ili staklena posuda koja se sužava prema vrhu, kroz koju može doprijeti sunce.

Terarij u boci

Terarij može biti posađen u normalnoj boci sa uskim grlom i to je najefektniji, najčešći izgled terarija. Što je veća boca to je bolje jer se u nju mogu staviti veće biljke i možete imati detaljniji aranžman. Kod izbora boce uzmite u obzir veličinu otvora. Što je otvor manji to ćete imati više posla. Morate imati čep ili poklopac.

Kreiranje terarija

Prije nego što krenete za izradom terarija, stavite sav alat, materijal, biljke i posudu na jedno mjesto. Vaša baza za sadnju sastojat će se od 4 sloja. Slojeve je najbolje sipati pomoću lijevka (može i kartonski) kako se zidovi boce ne bi zaprljali ili oštetili.

Donji sloj je za drenažu i sastoji se od grašastog pijeska, oblutaka šljunka ili vrlo krupnozrnatog pijeska.

Ispravna drenaža je bitna da bi se osiguralo da zemlja ne postane prezasićena, što može dovesti do uništavanja korijena i smrti vaših biljaka. Ovisno o veličini posude, trebat ćete raširiti bar 2,5 cm drenažnog materijala podjednako po čitavom dnu terarija. Za široke i duboke posude, 5-6 cm. Kamenčići za drenažu trebaju biti isprani čistom, vrućom vodom prije upotrebe.

Na vrh drenažnog sloja, dobro je raširiti tanak sloj drvenog uglja za filtriranje i održavanje čistoće. On pomaže da se zrak čisti od para do kojih dolazi kada se organski materijali počnu razgrađivati i spriječava direktan kontakt korijena sa vodom koja se skuplja na dnu.

Treći sloj je tanak pokrov treseta (tresetna mahovina) raširen po prva dva sloja. Njegova svrha je da spriječi prodiranje zemlje u drenažni sloj (odvaja zemlju od vode koja se akumulira na dnu u kamenčićima).

Zadnji sloj je zemlja. Mnogo vrtnih centara prodaje mix specijalno pogodan za terarije. Zapravo, ono što u biti dobijate a potrošite više, je zemlja za sadnju u koju je dodan pijesak. (možete dodati krupnozrnast građevinski pijesak i jedan dio humusa.) Nikad ne koristite morski pjesak. Nemojte dodavati gnojivo zemlji za sadnju jer ona već sadrži dovoljno hranjivosti. Previše gnojiva dovelo bi do toga da biljke prebrzo prerastu svoje okruženje. Ako želiti stvoriti “pustinjski vrt”, dodajte extra pijeska mješavini zemlje i dodatan šljunak drenažnom sloju. Zemlje stavite oko 6-7 cm, procijenite po tome kako izgleda posuda ili boca. Dodajte sjemenke pa nakon toga biljke i ponovo malo treseta radi izgleda (po vašem izboru).

Dok su donji slojevi terarija postavljeni ravnomjerno, terarij će izgledati realističniji i interesantniji ukoliko sačinite konture pejzaža uz pomoć zemlje. Možete napraviti terase, doline, brežuljke. Brežuljke uvijek kreirajte u pozadini a doline u prednjem planu. Koristite kamenje ili oblutke koje ste našli ili drvca kako bi nalgasili pejzaž. Budite maštoviti. Jedino na što morate paziti je da sve radite minijaturno. Ukoliko u vaš terarijum poželite staviti neku životinju (guštera ili tarantula), napravite i “jezerce” u pejzažu kako životinjice ne bi bile žedne. To možete napraviti od bilo koje plitke posudice utisnute u zemlju.

Dodajte pokoji dekorativni artikal, lijepo obojan oblutak, drveni detalj, suhi korijen,statuu (neka bude istih omjera kao i biljke) i slično.

Sadnja minijaturnog pejzaža

Kad odlučite o posudi za terarij, izaberete biljke, spremni ste za posao.

Vaš mali pejzaž potrebno je strukturirati i postaviti tako da ostavlja najbolji vizualni efekt iz točke gledišta promatrača. Npr. ako će se terarij gledati sa svih strana, velika biljka treba biti smještena u sredini sa nižim biljkama oko nje. Ako će vaš terarij biti gledan samo sa jedne strane, najviša biljka treba biti smještena blizu pozadine posude sa nižim biljkama u prvom planu.

Prije sadnje, u posudi iz koje biljke smještate u terarij, probajte sačiniti željeni poredak biljaka u terariju. Možete čak nacrtati i na papir. Prijedlog: nađite teglu otprilike istog dijametra kao i kod vaše boce i aranžirajte sve vaše biljke i elemente unutra. Kad nađete aranžman koji vam se sviđa, možete prebaciti biljke jednu po jednu u bocu i na taj način ponovo kreirati scenu koju ste dizajnirali.

Oruđe

Ne treba vam specijalno oruđe; lijevak za dodavanje zemlje (kartonski, možete ga sami napraviti), kuhinjska žlica ili tanki štapići kao lopata (ovisno o dubini boce, žličicu možete pričvrstiti na duži štapić), vilica kao grablje, male škare za rezanje, duža pinceta ili tanke hvataljke kako bi spuštali biljke i sadili ih.

Sadnja

 

prvisloj001.jpg

 

Prvi korak je očistiti bocu koristeći vodu i deterdžent. Kamenčići, ugljen i zemlja stavljaju se u bocu uz pomoć papirnatog lijevka što spriječava da se oni lijepe za stijenke boce. Napravite rupu u zemlji. Neka rupa koju napravite bude duboka jer ne želite da vam se biljke prevrnu.Nakon toga pažljivo izvadite biljke iz njihovih sadašnjih teglica da ne uništite korijenje. Neka korijenje ostane kompaktno. Za razliku od pravog vrta nije potrebno opustiti korijenje jer ne želite da vam biljke u terariju rastu prebrzo.

 

zadnjafaza002.jpg

 

Pažljivo provucite biljku kroz grlo boce i spustite je u rupu. Pazite da se ne ošteti lišće kroz usko grlo na flaši. Kad je biljka u rupi, pažljivo koristeći alat, zgrnite zemlju oko biljke i zataškajte je. Za to vam može poslužiti i plutani čep napoden na štapić.

 

zadnjafaza2002.jpg

 

Nemojte prenatrpati biljke ili ih smjestiti direktno uz stranice posude. Ostavite im dovoljno prostora kako bi rasle i širile se bez da se zapetljaju sa ostalim biljkama

 

Nakon sadnje zemlju bi trebalo malo navlažiti.

Na kraju, na terarij trebate staviti poklopac. Provjeravajte često da li se pojavljuje kondenzacija na stijenkama stakla ili poklopca. Ako je previše mokro, ostavite poklopac otvoren na neko vrijeme dok višak vlage ne ispari. Koliko god terarij bio izbalansiran, uvijek bi trebao imati malo vlažnosti na staklu. Ukoliko se kondenzacija ne pojavljuje, dodajte malo vode.. Vodu u terarij potrebno je dodati jedino ako se kondenzacija ne akumlira na staklu. Ali tada se treba dodati samo malo vode jer nema mjesta za odlijev viška vode. Previše vode dovodi do opasnosti od glivica ili plijesni. Kompletno zatvoreni terariji zahtjevaju malo ili nimalo vode. Ako nije kompletno zatvoren, trebat ćete zalijevati tjedno ili mjesečno (češće što je terarij otvoreniji).

Vodite brigu da biljke ne postanu presuhe i uvele.

Ponekad, će biti potrebno ukloniti ili zamijeniti mrtvu biljku. Oboljela biljka mora biti odmah uklonjena. Ograničene biljke rastu sporo, ukoliko neka biljka naraste prebrzo i nadraste svoju okolinu, treba biti zamijenjena.

Napomena vezana za gnojivo u terarijumu u boci- nemojte dodavati tekuće ili čvrsto gnojivo. Želite da vaše biljke rastu vrlo sporo ili uopće ne rastu. One trebaju biti u stanju suspenzirane animacije.

Terarij je gotov. Stavite ga na prozor pogodan za tip biljke koji ste izabrali. Primjer, ukoliko biljka treba jače svjetlo stavite je na zapad ili jug, ako im odgovara slabo svjetlo, stavite je na prozor koji gleda na sjever ili istok. Bocu postavite na svijetlo mjesto, ali ne na sunce i ne preblizu izvora topline.

Prenosimo: http://vrt.com.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=102&Itemid=38

Hits: 6025

Odgovori

Back to Top