Kako izraditi reciklirani papir?

PRIJE POČETKA
U današnje doba svi koristimo papir. Okruženi smo papirima, knjigama, časopisima, novinama i printerima koji stalno „gutaju” papire, a gotovo da i ne pomislimo odakle on dolazi ili o tome koliko njegova proizvodnja utječe na okoliš. Papir se može izraditi od razlličitih materijala kao što su pamuk, konoplja, bananino lišće, trava, duhan, a u nekim dijelovima svijeta čak i od slonove „kakice“, ali papir se najčešće radi od celulozne kaše koja se dobija paranjem drveća.
Kako je za proizvodnjju novog papira potrebno uništiti šume, spoznajemo da reciklaža nije samo zabavna, već nužna ukoliko želimo sačuvati ovaj naš jedini okoliš i planetu koju nastanjujemo. Srećom još uvijek možemo spasiti bar dio tih stabala ako koristimo manje papira i recikliramo već korišteni.
Iz želje za očuvanjem okoliša opredjeljujemo se za ručnu izradu recikliranog papira bar za one male stvari (čestitke, omote, kutije i sl.) koje će nam uljepšati prostor, koje će uveseliti naše prijatelje, obitelj i nas same. Izrada recikliranog papira uvodi nas u jedan novi svijet kreativnosti. Kada zasučemo rukave i počnemo, ispred nas se otvaraju beskrajne kombinacije boja, mirisa, tekstura i oblika – i igra počinje!
Ovaj postupak izrade papira ne uči nas kako napraviti papir kakav obično koristimo, ali nas uči kako možemo napraviti svoje jedinstvene listove, svoje male unikate. Što god radili s njime (čestitke, omote, kutije…) naš ručno izrađen papir bit će zaogrnut je dodirom jedinstvenosti, osjećajem topline i magijom zbližavanja. I zaista ga je jednostavno izraditi.

POPIS POTREBNOG MATERIJALA I OPREME – PRIBORA
Razne vrste i tipovi papira koji se mogu koristiti:

 • Kompjuterski papir
 • Novinski papir tj. novine
 • Časopisi
 • Kartonski podlošci za jaja
 • Bijeli papir za printanje
 • WC papir
 • Maramice
 • Salvete (za finiji papir)ž
 • Stare razglednice
 • Papirnate vrećice
 • Kartonske kutije raznih namjena ali koje ne sadrže vosak

Potreban pribor:

 • Spužva
 • Kalup izveden prema slici (mrežica s pravokutnim okvirom)
 • Drveni okvir
 • Plastični lavor ili posuda pravokutnog oblika dovoljno velikog da u njega možemo uroniti kalup)
 • Blender-mikser za izradu papirnate kaše
 • Bijeli vuneni filc ili flanel tkanina
 • Tekuća štirka, škrobno brašno (gustin)
 • Lazanjur – valjak za tijesto
 • Gaza
 • Pegla
 • Papir za pečenje
 • Dva štapa za cijeđenje kalupa – po želji

POSTUPAK
Kvaliteta papira ovisi o tome koja se vlakna koriste pri izradi. Pročeprkajte po kući i pronađite neke zgodne isječke koje ste možda sačuvali, uzmite stare novine, pogrešno isprintane papire, kartone i sl.. Možete pomiješati papire raznih boja, samo obratite pažnju za što ćete papir koristiti. Ukoliko papir želite koristiti za pisanje koristite svijetle papire, a u samu izradu dodajte škrobno brašno (gustin) ili ljepilo za drvo.

1. Sakupite papir za recikliranje, pokušajte sakupiti deblji i tanji papir. Deblji papir ima duža vlakna pa će i čvrstoća papira biti jača, dok onaj tanji daje mekoću teksture. Eksperimentirajte!

2. Skupljeni papir iskidajte na komade veličine cca 2×2 cm. Ukoliko koristite različite kvalitete papira poželjno je odvojiti ih na odvojene hrpice.

 

3. Pripremite si „aditive”… končiće, travu, lišće, sjemenke, začine, šljokice, eterična ulja, začine i sl….razigrajte se i dodajte što vam padne na pamet. Ali za sada, dekoracije ostavite sa strane.

4. Pripremite kalup (prema skici) i još dvije daščice šire od kante za cijeđenje.

 

5. Miksanje!!! Napunite blender – kod nas zvan još i bebe mixer, s otprilike ¾ vode. Uzmite punu šaku nasjeckanog papira kojeg ste pripremili i ubacite u blender. Poklopite i upalite blender na nekoliko sekukndi. Dodavajte određene vrste papira jednu po jednu (ukoliko ih imate) i svaki put ponovite proceduru kratkog miksanja. Prvo miksati one papire s kraćim vlaknima, a zatim one s duljim (tvrđi papir)inače bi se sva vlakna skratila. Tu možete dodati i boju za hranu ukoliko želite obojeni papir.

 

6. Dodajte „aditive”….sjemenke, suho cvijeće, končiće, ostatke folije isjeckane na komadiće i što vam god padne na pamet (ali ne pretjerujte ukoliko ćete pisati po papiru!). Za aditive ne palite blender…samo lagano promiješajte.

7. Napunite posudu s čistom vodom. Izlijte mješavinu iz blendera (papirnu kašu) u posudu s vodom. Po želji dodati malo škrobnog brašna (1-2 žličice) ili ljepila za drvo. Malo je promješajte, ali jako lagano kao da radite lagane virove. Kaša se mora ravnomjerno rasporediti po posudi.

 

8. Uzmite kalup s mrežicom prema gore, preko kojeg ste stavili gornji okvir, držite ih spojene i uronite u posudu pod kutem dok nije potpuno potopljen. Zatim izravnajte okvir paralelno s posudom i pomičite ga naprijed nazad (lagano) kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila po mrežici i kalupu. Ravno podignite kalup te ga kratko odložite na daščice koje ste polegli na kantu, da se ocijedi tekućina.

 

9. Maknete gornji okvir i vaš papir bi trebao imati pravilnu formu, višak otklonite mokrim prstom po obodima. Ukoliko vam se papir čini pretanak dodajte još kaše u posudu, ukoliko je predebeo oduzmite nešto kaše iz nje. U ovoj fazi papir možete i dodatno ukrasiti.

 

10. Postavite stare novine ili stari ručnik na ravan stol, preko njega stavite vuneni flc. Tkanina mora biti veća od papira kojeg izrađujemo. Okrenite okvir tako da papir naslonite na filc.Ta svježa smjesa trebala bi lagano kliznuti s mrežice, ukoliko ne sklizne lagano lupnite po mrežici. Papir prekrijte još jednim slojem filca. (možete iznad ručnika staviti sloj papira za pečenje kako bi imali glatku poglogu, a onda na njega istresite rec.papir, pa preko njega opet papir za pečenje i tkaninu i opet valjajte – tako će odvajanje biti lakše)

11. Uzmite valjak za tijesto i rolajte jednakim pritiskom kako bi istisnuli preostalu vodu iz papira. Učinite to nekoliko puta kako bi gotovo sva tekućina izašla.

12. Sada, oprezno otklolnite gornji filc. Uhvatite uglove papira svojim prstima i lagano odvajajte papir s donje podloge.

13. Objesite svoj friški papir na sušilo za rublje ili metalnu vješalicu – običnim kvačaicama i ostavite ga da se suši na nekom toplom i suhom mjestu. Suši se oko 3 sata, ali to ovisi o uvjetima prostora u kojem se suši.

14. Umjesto da odmah objesite svoj papir možete ga staviti između novina ili dvije gaze i jednostavno popeglati dok mu ne ispari sva tekućina (što ćete vidjeti po isparavanju). Pegla mora biti jako vruća, ali ukoliko imate neke zgodne dodatke, ovim postupkom mogu izgubiti boju radi topline, pa u tom slučaju radije primjenite sušenje.

 

MOŽE I JEDNOSTAVNIJE
Potreban pribor je gotovo isti osim što ne izrađujemo drveni kalup, već ga napravimo od stare žičane vješalice i maminih najlonki. Žicu vješalice razvučemo u pravokutni obik i preko nega navučemo maminu najlonku (dobro nategnuti). Procedura izrade je ista kao i prethodna osim što ostavite papir sušiti na suncu – ovješeno o neko stabllo. Nakon sušenja izravnate ga peglom i papir je gotov, a mamine stare najlonke su imale svrhu.

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE
Papir od biljnih vlakana:
Biljna vlakna izrezati na dužinu od oko 10-tak cm. U posudu sa vodom dodati natrijum karbonat ili sodu bikarbonu (1 žlica) i miješati dok se ne rastvori, zatim dodati vlakna i kuhati ih na laganoj vatri 2 – 3 sata. Posle kuhanja, smjesu prebaciti u cjediljku i ispirati pod mlazom vode. Potrebno. Dobro iscijediti pod ravnomjernim pritiskom. Video.

Reciklirani papir II:
Komadiće papira (raznih vrsta i boja) ostaviti preko noći u dubokoj posudi sa vodom. Kada papir upije toliko vode da ga se može lako usitniti prstima u smjesu dodati jednu žlicu ljepila za drvo ili 2 žlice tekuće štirke i izmješati mikserom. Po želji, u ovu smjesu mogu se dodati mirišljava ulja, mljevena narančina kora ili začini (cimet, vanilija, mljeveni karanfilić, i sl.). Sve to ostaviti da odstoji još par sati da bi smjesa dobila miris začina, zatim je rasporediti na sito i sušiti pod pritiskom.

 

LINKOVI I KORISNE INFORMACIJE
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=7&Tekst2ID=63&Show=1689
http://www.make-stuff.com/recycling/paper.html
http://www.teachersdomain.org/asset/ess05_vid_recycledpaper/
http://www.planetpals.com/papermaking.html
http://www.childrenoftheearth.org/Kid%27s%20Entries/Make_Paper.htm
http://earth911.com/paper/learn-how-to-make-recycled-paper/
http://www.talkabouttrees.org/acts/p16.html
http://montessoribyhand.blogspot.com/2008/04/how-to-make-recycled-paper.html
http://www.teachnet.com/lesson/art/makepaper042899.html
http://www.metacafe.com/watch/820961/how_to_recycle_paper_homemade_letter_paper/

Hits: 10372

Odgovori

Back to Top