Djeca u Permakulturi (CiP)

Djeca u Permakulturi dio 2
Gatehouse of Fleet, ŠkotskaRujan 2017

Uvod
Djeca u Permakulturi (Children in Permaculture – CiP) održat će tečaj za odgajatelje u rujnu 2017. Ovaj tečaj trebao bi biti drugi dio CIS treninga, čiji je prvi dio održan u svibnju 2016. u Sloveniji na čelu s Carolyn Nuttal i Janet Millington. U ovom drugom dijelu upoznat ćemo se s pedagogijom, kurikulumom, planovima sjednice i aktivnostima CIS-a, te se uključiti u vršnjačko učenje dok vodimo sesije s djecom u lokalnoj školi.

Rezervirajte svoje mjesto ovdje

Ciljevi tečaja
Glavni ciljevi ovog tečaja su:

 • Izgradite vještine uključivanja djece u permakulturu
 • Saznajte od iskusnih kako vode permakulturu s djecom
 • Saznajte od drugih nastavnika neke aktivnosti / tehnike koje su stvarno pokrenule / nadahnule djecu da upoznaju permakulturu
 • Razumjeti pedagogiju CIP-a, doživjeti u akciji i koristiti u okruženju 
 • Povećajte povjerenje u primjeni permakulture s djecom
 • Razvijte vještine u podučavanju odraslih o uključivanju djece u permakulturu
 • Saznajte više o tome kako uključiti širu zajednicu kao što su roditelji, učitelji i ne-nastavno osoblje
 • Razumjeti kako permakultura može poboljšati i obogatiti obrazovanje i vanjsko učenje
 • Saznajte neke vrhunske savjete za projektiranje školskih prostora permakulturom
 • Povežite se s drugim ljudima diljem Europe koji rade s djecom koja koriste permakulturu.

Za koga je tečaj, što bih trebao učiniti unaprijed?
Tečaj je prvenstveno za ljude koji trenutno rade s djecom (u dobi od 3 do 12 godina) pomoću permakulture, i / ili koji podučavaju odrasle da rade s djecom. Vaš rad može biti u školama, dječjim vrtićima, neformalnim skupinama (kao što su aktivnosti poslije škole) ili neformalnim skupinama (kao što je obrazovanje kod kuće).

Osim toga, u rujnu biste trebali imati:

 • Iskustvo upoznavanja djece u permakulturi na primjeren način života.
 • Završen tečaj za Permakulturni dizajn
 • Završen tečaj s Carolynom Nuttalom i Janetom Millingtonom, ili 6-dnevni tečaj u Sloveniji (u svibnju 2016.) ili bilo koji od dvodnevnih tečajeva koji su održani u Finskoj, Engleskoj, Škotskoj i Sloveniji.
 • Pročitati CIP pedagogiju i planove sesija
 • Testirati jedan ili više planova CIS-a s grupom djece
 • Pisane aktivnosti / planove sesije po našem formatu koji zadovoljavaju CIS pedagoške smjernice (koje ste koristili s djecom i bit će stavljeni na našu web stranicu).

Kratko o sadržaju

Trening će započeti nedjeljnim obilaskom grada i šumama, međusobnim upoznavanjem, tečajem i nekim sadržajem.

U ponedjeljak će sudionici saznati više o povijesti osnovnih i vrtićkih škola, njihovoj filozofiji i obrazovnom pristupu. Djeca i učitelji bit će domaćini i pružiti vođeni obilazak u prostorijama škole, igrališta, otvorene učionice, mirnog vrta i ostalih uzgojnih područja. Sudionici će moći postavljati pitanja o djeci i nastavnicima u školi, i obrnuto.

Tijekom ostatka tjedna sudionici će voditi sesije s djecom koje će promatrati drugi nastavnici. Istodobno će se dogoditi više od jedne sesije (na različitim mjestima) kako bi se svi mogli promatrati bez previše odraslih osoba da bi utjecali na dinamiku grupe.

Nakon sastanaka s djecom, nastavnici će se sastati kako bi razmotrili teoriju i obrazloženje, kako bi razmotrili, procijenili i dobili povratnu informaciju kako bi omogućili učenje dvostrukom petljom.

Sesija će:

 • Uključiti načine na koje djeca mogu saznati o etici i principima permakulture.
 • Biti inovativan, pokazujući načine kako se CiP-ov kurikulum može naučiti s djecom.
 • Biti usklađen s CiP pedagogijom (uključujući djetetovo vođenje, tako da se planovi mogu promijeniti!).
 • Integrirati nastavu osnovnih vještina (matematika, znanost i pismenost), a potičući multidisciplinarno učenje.
 • Razvijati inovativne kurikulume i obrazovne metode.
 • Mogu uključivati ​​kulturnu razmjenu (u kojoj učenici i odgajatelji uče o jeziku i / ili kulturi posjetitelja).

Sesije će se održati u školama Gatehouse ili Twynholm School ili lokalnim šumama. Nakon što se rezervirate, bit će vam dano mnogo više informacija o djeci, školama, terenu i drugim sadržajima kako biste mogli planirati vašu sesiju, ako želite voditi.

Posljednjeg dana bit će vremena čuti od ostalih skupina povratne informacije i dodjela certifikata.

U petak navečer održat će se oproštajni događaj i razmjena kulturnih tradicija, kao što su odijevanje, glazba, ples, pjesma, hrana i piće.

Kada?
Nedjelja 17. rujna do subote 22. rujna 2017. Odlazak u subotu 23. rujna.

U nedjelju 17. rujna započet ćemo u 14 sati s obilaskom gradske kuće i šume Gatehouse of Fleet, međusobno upoznavanje sudionika projekta i ukusna večera. S obzirom na slabe prometne veze i udaljenosti s drugih mjesta, možda je poželjno stići u Škotsku u subotu.

Od ponedjeljka do petka radit ćemo u školama cijeli dan.
Petkom navečer bit će zabava.
Polazak u subotu 23. rujna ujutro.

Hrana
Doručak će biti samoorganiziran ili organiziran kod vašeg pružatelja smještaja.

Čaj, kava, voće i grickalice bit će osigurani u školi.

Ručak će biti osiguran u školi kao dio standardnih školskih jela. Dobit ćete menu prije tečaja i možete odabrati svoj izbor za svaki dan.

Večera će biti pružena u lokalnom mlinu na centru za posjetitelje flote ili masonske kuće (lokalni pub). U obje lokacije su izvrsni kuhari koji pružaju ukusne obroke i očekuju da će većina hrane biti vegetarijanac (uz neke opcije mesa).

Javite nam unaprijed o alergijama na hranu, nesnošljivostima i sklonostima.

Smještaj
Smještaj nije uključen u cijenu.
Slijedi nekoliko prijedloga mjesta koja možete rezervirati. Preporučujem da se rezervirate što je prije moguće jer se tijekom istog tjedna održava i druga međunarodna konferencija u istom gradiću.

Kampiranje
Ispred kampa nalazi se kamp, ​​zvan Anwoth Holiday park. Cijena je 16,50 funti po noći po šatoru. Pitches imaju električnu i komunalnu točku vode. WC i tuš blok. Postoji 13 mjesta za kampiranje (rezervirati unaprijed).
http: //swalwellholidaygroup.co.uk/index.php/anwoth-holiday-park/hiring-b …

Krevet i doručak
Pansion Bobbin ima 1 sobu s 2 odvojena kreveta, 3 dvokrevetne sobe i 1 obiteljsku sobu
35 funti po osobi i po danu uključuje doručak. 5 minuta hoda od škole.
http://www.bobbinguesthouse.co.uk/

Hotel
Brod Inn je tik do škole. Cijena je 647 kn za 7 noćenja za 2 osobe u dvokrevetnoj sobi. Cijena uključuje puni škotski doručak (kobasice, jaja, tost, žitarice, čaj / kava itd.).
http://www.theshipinngatehouse.com/

Cijena
Predložene cijene, ako vam cijena predstavlja problem, obratite nam se.

Cijena tečaja su u eurima. Early bird cijena dostupna je do 14. srpnja 2017. godine.

Ako živite i radite: Bugarska, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, bivša jugoslavenska Republika Makedonija, Turska: Puna cijena 344 €; Early bird 270 €.

Češkoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj, Cipru, Malti, Portugalu, Sloveniji
Puna cijena 470 €
Early bird 333 €

Belgija, Njemačka, Francuska, Finska, Velika Britanija, Island
Puna cijena € 624
Early bird 410 €

Danska, Irska, Luksemburg, Nizozemska,
Austrija, Švedska, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska
Puna cijena € 678
Early bird 437 €

Gatehouse je mali gradić od oko 1.000 ljudi. Ruralna zajednica između mora i brda. Oko 1-2 milja do mora, i slično brdima. Nestled u šumama i poljima koja su uglavnom za ovce i krave. Ovo je web stranica naše zajednice: http://www.gatehouse-of-fleet.co.uk/ Sadrži informacije o obližnjim plažama, brdima, šumama, šumama, stojećem kamenu (Cairnholy), dvorcima, mjestima za posjetiti itd.

Trgovine u Gatehouseu: Pitali su me koje trgovine postoje. Dakle, na glavnoj ulici nalazi se ljekarna, mali lokalni dućan s poštanskim uredom (čokolada, novine, male stvari koje vam mogu trebati), Galloway Lodge (lijepi kafić i dućan za skuplje poklone, besplatnu hranu bez glutena, lokalna niša itd.) Spar trgovina (koja je nešto veća … kao mali supermarket), javni toalet, trgovina za košarku, drvene igračke / umjetnička trgovina, trgovina Franca Bruno (hippijska odjeća (Muzej, kafić, galerija umjetnina, nevjerojatna knjižara, umjetnost), knjižnica (otvorena tri dana u tjednu na nekoliko sati), frizer i knjižara.

Mjesto Gatehousea : U SW Škotskoj. 2 milje od mora. 2 milja od lijepih brežuljaka. Ovdje je puno divljih životinja: mišari, crveni zmajevi, mnoštvo malih ptica (chaffinches, robins etc), jelena, crvena vjeverica, jazavaca, povremene kune.

Opći turizam na tom području
“Mjesto: Smješten na Solway Firthu, mali gradić Gatehouse of Flota mirno je mjesto, ukrašeno lijepim pastelnim bojama. Smještena u prekrasnoj prirodi Dumfries i Galloway, au roku od pet minuta vožnje od prekrasnih pješčanih plaža, tu je i jezer i prilika za probati riječni ribolov. Osnovan oko 1760. godine, grad je izvorno bio mlinski zajednica, a danas je posjetiteljski centar postavljen u bivšem mlinu – Mill on the Fleet – priča priču o pamuku. Grad danas ima nekoliko trgovina, uključujući pekara, mesara, trgovina, banka i pošte, dok neki pubovi također služe hrani i djeci dobrodošlice. “Odavde.

“Sve oko Dumfriesa i Gallowaya naći ćete dokaze o njegovoj bogatoj arheološkoj, povijesnoj, književnoj i umjetničkoj prošlosti u zemljanim radovima, stojećem kamenju, tornjevima, dvorcima, oprečkama i drugim spomenicima. Whithorn, na južnom vrhu Machars poluotoka, sjedište kršćanstva u Škotskoj; Lochmaben je bio rodno mjesto Roberta Brucea; Dumfries je osigurao dom i mjesto odmora za Roberta Burnsa; Thomas Carlyle rođen je u Ecclefechanu; Kirkpatrick Macmillan izumio je bicikl blizu Thornhilla; Sanquhar ima najstariju aktivnu poštu u Škotskoj, a JM Barrie je ovdje smislio popularnu priču “Peter Pan”.

Putovati

Bez obzira na to kako krenete, vaša posljednja dionica putovanja bit će autobusom.
Autobus
Iz Londona možete uhvatiti autobus. Nažalost, upravo sam otkrio da se ovaj autobus više ne zaustavlja u Gatehouse of Fleet (iako biste se uvijek mogli pitati hoće li vam biti zabrinuti da vas na putu završite, to bi ovisilo o vašem vozaču), inače ćete otići Prije Gatehousea, u Castle Douglasu. Idite na ovu web stranicu: http://coach.nationalexpress.com
Autobus napušta London 22:30 i stiže u Castle Douglas u 9 sati. Zatim možete doći do lokalnog autobusa (broj 500 ili x75) u 9.55 sati do Gatehouse of Fleet (dolazak u 10.20 sati). U Castle Douglasu ima lijepih kafića da potrošite 50 minuta.

Gdje god stignete od vas obično dolaze u Dumfries, a zatim ulovite autobus (broj 500 ili x75) u Gatehouse of Fleet. Ovo je raspored. Imajte na umu da nedjeljom ima manje autobusa od ponedjeljka do subote.

Vlak
Naš najbliži grad je Carlisle, u Engleskoj. Odatle možete doći do vlaka do Dumfriesa, a zatim autobusom (broj 500 ili x75) do Gatehouse of Flota. Preporučujem Loco2 kao web stranicu, jer vam može dati putovanje od kuda god se nalazite u Carlisleu i čini se da je općenito najjeftiniji. Eurotunnelov dio putovanja možete rezervirati 4 mjeseca unaprijed, a ostatak putovanja 3 mjeseca unaprijed. Ako ga ostavite duže od 3 mjeseca, možda ćete dobiti puno skuplje, pa sada stavite svoj dnevnik da kupite kartu točno 3 mjeseca prije planiranog odlaska, a opet 3 mjeseca prije planiranog povratnog puta (to se ne čini Biti jeftiniji za povratak ulaznica u moje iskustvo).

Bicikl : Postoji lijep biciklistički put nazvan brojem 7 koji prolazi kroz Gatehouse of Fleet, od Sunderlanda (u blizini Newcaslte) do Invernessa, prolazeći kroz Carlisle, Dumfries, Gatehouse of Fleet, Ayr i Glasgow. Pogledajte ovu web stranicu za više informacija.

Plan : Najbliže zračne luke nalaze se u Glasgowu Prestwick i Glasgow International. Tu su i zračne luke u Edinburghu, Newcastleu i više. Nakon što odredite koja je zračna luka najbolja za vašu početnu lokaciju, morate doći do Gatehouse of Fleet. Da biste saznali kako doći iz te zračne luke, preporučujem ovu web stranicu: http://www.travelinescotland.com
Od Glasgow Prestwicka moglo bi trajati 3.5 sata (ovisno o dobu dana i vezama). Od zračne luke Glasgow International može potrajati oko 4 sata (ovisno o dobu dana i vezama). Ruta je normalno:
Zračna luka do centra grada Glasgowa (središnja ili Queenst Station)
Glasgow Centralna stanica do Dumfries vlakom
Autobus iz Dumfriesa do Gatehouse of Flota (broj 500 ili x75)

Od zračne luke Edinburgh:
Zračna luka autobusom do centra grada Edinburgh (Haymarket)
Vlakom iz Edinburgh Haymarket (ili waverley) u Lockerbie. (Ovo je jeftinije ako unaprijed rezervirate).
Autobusom od Lockerbie do Dumfries.
Autobus iz Dumfriesa do Gatehouse of Fleet.

Kontaktirajte nas :
Web stranica: www.childreninpermaculture.com
Rezervirajte svoje mjesto ovdje: https://docs.google.com/a/permaculture.org.uk/forms/d/10CtHLmgtYf80fxxfnUg4FsSGekNOSTtbzGDyiYHAQJ8/edit

Za više informacija, molimo kontaktirajte Lusi Alderslowe:
children@permaculture.org.uk
Skype: lusi.alderslowe
Telefon: 00441557 814810

O projektu Djeca u Permakulturi (CiP)

CiP je inovativni projekt međunarodne suradnje koji okuplja ključne nastavnike (iz različitih škola, vrtića, praksi i zemalja) kako bi se međusobno fertilizirale, dijelile i sintetizirale ideje koje će ojačati kapacitete svih uključenih.

Djeca u Permakulturi su trogodišnji projekt financiran kroz Erasmus + Ključna akcija 2: Školska škola, koja je započela u rujnu 2015. Partnerstvo je u 5 zemalja: Velikoj Britaniji, Rumunjskoj, Češkoj, Sloveniji i Italiji. Glavni partner je Udruga Permakulture (Britanija), a drugi partner u Velikoj Britaniji Gatehouse School .

Ova međunarodna razmjena razvija, testira, prilagođava i provodi prakse u obrazovanju o permakulturi s djecom. Hoće:

 • Razviti program za permakulturu pogodan za djecu
 • Stvoriti dobro dizajnirane materijale za odgojitelje
 • Prikupiti i stvoriti resurse otvorenog obrazovanja
 • Potiču kohezivno društvo kroz učenje s ljudima iz drugih zemalja i suradnju između formalnih i neformalnih obrazovnih postavki
 • Podijeliti najbolju praksu i nove perspektive na projektiranju dječjih vrtića i škola, te promovirati bolje iskustvo učenja na otvorenom za djecu .

Postoji mnogo više informacija o partnerima, intelektualnim rezultatima i više o posvećenom web mjestu: www.childreninpermaculture.com

Hits: 614

Odgovori

Back to Top