Gubimo palme u Hrvatskoj

Naše kulturno nasljeđe i prelijepi simboli naše obale, palme, mogle bi nestati kroz par godina! Invazivi štetnici, crvena palmina pipa (lat. Rhynchophorus ferrugineus) i palmin drvotoč (lat. Paysandisia archon) napadaju i uništavaju palme na hrvatskoj obali.

Ovo nije kataklizmički scenarij nekog znastveno fantastičnog filma. Ova se zastrašujuča radnja upravo odvija na našoj obali. Od 2011.godine kada su oba invazvna insekta otkrivena u Hrvatskoj uništeno je više stotina palmi od Pule do Dubrovnika. Posebno je dramatično stanje u Šibenskoj županiji gdje je crvena palmina pipa zbrisala gotovo sve palme. 2014.godina donjela je dramatičan porast napada na obali. Grad Trogir je napadnut! Vidi članak.

Trogirska riva

Palme su nam od davnina u duši. Datulje hrane narode Mediterana od antičkih vremena pa do danas. Stoga nije čudno što su palme štovane religiozno i postale duboko ukorijenjene u sve mediteranske kulture pa i našu. Tome svjedoče predromanički kapiteli crkve Ivana Krstitelja na Rabu koji su zapravo stilizirani palmini listovi. Te divne biljke snažne forme i jedinstvenog oblika okružuju nas svugdje na obali. Iako palme uzimamo zdravo za gotovo, bile one tetošene ili zanemarene, jako ih volimo.

Opjevane u mnogim hrvatskim pjesmama palme su dio naše svakodnevnice, dio našeg identiteta. Josip Hatze davno je napisao pjesmu San koja počima stihovima “Ispod jedne krasne palme, dušo moja spavala si”. Neka se javi onaj tko nije nikada zapjevušio “Kad palme njišu grane i cila Riva spi…”. Nije ni čudo da smo palmama dali počasna mjesta u našim malim primorskim mjestima i gradovima, to jest posadili ih na našim Rivama i u našim vrtovima. Uz njih ispijamo kavu i djelimo živote s našim najbližima.

Splitska riva

Palme nam daju hladovinu ljeti, griju nam dušu zimi. Ponosni smo na njih kada ih naši gosti pohvale, kada se dive njihovoj ljepoti. Jasno je zašto se glavna vrata hvarskih zidina zovu Porta di datallo ili Vrata od datulje. Ispred vrata i danas raste palma datulje koja “pozdravlja” sve koji tu prođu. Gosti, a i mi sami, šalju slike u svijet o ljepoti naše obale koju čini simbijoza ovih biljaka i naše jedinstvene kamene arhitekture. Nema putopisa ili razglednice naše obale bez prikaza ovog jedinstvenog ambijentalnog sklada koji nas definira, koji kaže kojem kulturnom nasljeđu pripadamo.


Toliko su palme dio našeg kulturnog nasljeđa da se u Dubrovniku još uvijek obilježava Palmina nedjelja tjedan pred Uskrs. Čak se izrađuju jako komplicirani ornamenti od palminog lišća zvani pome koji se nose tijekom svetkovine Palmine nedjelje a imaju snažan simbolični značaj u poljoprivrednom smislu. Jasno je da su palme sastavni dio mnogih aspekata naših života i kulture, ali s obzirom na lakoču i minimalnu brigu oko njihovog uzgoja smatramo ih neuništivima i vazda prisutnima. Na žalost priroda je nemilosrdna i našim dragim palmama danas prijeti uništenje.

Uz Posat, Dubrovnik

Nemojmo dozvoliti da se ovim prelijepim vizurama hrvatske obale i našim divnim palmama dogodi ono što se dogodilo vizurama i palmama diljem obala Mediterana!

 

Nepovratni gubitak palmi u Barceloni

Upoznajte se s ovim razornim nametnicima, prepoznajte simptome napada, i poduzmite odgovarajuće korake zaštite. Sve saznajte na ovim stranicama.

Pronađi više informacija o invazivnim nametnicima palmi, koje vrste su ugrožene, koje vrste nisu ugrožene.

PODUZMI KORAKE

Poduzmite korake odmah! Informirajte se o pravilnoj prevenciji te Integriranoj zaštiti palmi na biološkoj osnovi.

Saznaj više o metodama zaštite

Hits: 1991

Odgovori

Back to Top