Katalog sjemenara

Sjeme je vrlo bitno jer je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne države, a od 2014. godine proglašeno je i nematerijalnom kulturnom baštinom UNESCO-a. No sjeme je zapravo jedna mala uspavana biljka koja čeka pravi trenutak da izađe iz sigurne ljušturice na svjetlo dana!
Svako društvo selekcioniralo je biljke prema svojim ukusima i potrebama, čime je nastalo golemo bogatstvo njihove genetske raznolikosti. Ljudi su tisućljećima čuvali sjeme na gospodarstvima i tako je i nastala sva raznolikost kultiviranih vrsta. Zašto i danas ne bismo nastavili taj rad?!
Tradicijske sorte vašeg podneblja, a posebno one koje sami selektirate iz godine u godinu sve se više prilagođavaju vrtu u kojem rastu i s vremenom ćete dobiti sorte koje su otpornije na bolesti i štetnike. Uzgajajući raznolike sorte koje se siju u različito vrijeme moći ćete postići da vam plodovi dozrijevaju po malo, točno onako kako ih i trošite.

Još pred pedesetak godina kupovanje sjemena ušlo je u modu zajedno sa stavovima da je sve seljačko nazadno, a industrija predstavlja napredak. Gubitkom baštine genetskih resursa mi u stvari gubimo pravo odabira što ćemo jesti i kakav uzgoj bilja ćemo izabrati. Kupovinom sjemena od sjemenarskih kompanija, svjesno ili ne, odričemo se svog prava i prepuštamo u ruke korporacija kojima je na prvom mjestu profit, a tek onda naše zdravlje i kvaliteta života. Čuvanje sjemena na vlastitom gospodarstvu nije teško, ali potrebno je nešto znanja i dosta predanosti i ljubavi.

U Zmagu su odlučili napraviti „Katalog sjemenara“ kako bi direktno spojili vrtlare s organskim sjemenarima s kojima surađuju.

Katalog sjemenara

 

Prenosimo: https://www.zmag.hr/single-post/2017/10/28/Objavili-smo-katalog-sjemenara

Hits: 572

Odgovori

Back to Top