Lastavica

Lastavica je mala ptica pjevica s crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom, bijelim trbuhom i dugim rašljastim repom. Dok leti, lastavica može izgledati posve crna – najlakše ju je prepoznati po repu i vještom letu.
Lastavice cvrkuću dok sjede na žicama ili rubovima zgrada – dovoljno glasno da te čak mogu probuditi!
U proljeće se sele iz Afrike na sjever kako bi se gnijezdile i podizale svoje mlade. U Hrvatskoj se mogu vidjeti od ožujka do rujna.
Lastavice grade zdjelasto gnijezdo od blata i sline. Ako živiš na selu, vjerojatno u štalama ili potkrovljima možeš vidjeti gnijezda na drvenim gredama. U manjim gradovima mogu se naći u haustorima i drugim zatvorenim prostorijama, na svjetiljkama ili izbočinama.
Slične vrste

Lastavica se može zamijeniti za neku od srodnih vrsta ptica:

  • U gradovima je od lastavice  mnogo brojniji piljak. On je s donje strane tijela posve bijel i ima kratak rašljast rep, a s gornje strane je crn s jasnom bijelom prugom preko trtice.
  • Na strmim obalama naših većih rijeka gnijezde se bregunice. One su smeđe s gornje strane tijela, a odozdo su bijele sa smeđom prugom preko prsiju i imaju malo rašljast rep.
  • U primorju živi Daurska lastavica. Ona je vrlo nalik lastavici veličinom i obrisom (dugi rašljasti rep), ali je s cijele donje strane kremasto bijela (nema riđe grlo) dok s gornje strane preko vrata i trtice ima prugu riđe boje.
  • Na liticama i u kanjonima primorske Hrvatske žive hridne lastavice. One su jednolično smeđe i nemaju rašljast rep te za razliku od ostalih vrsta lastavica zadržavaju tijekom cijele godine kod nas.
Kako razlikovati lastavice od čiopa?
Čiope su uočljivo veće od lastavica, imaju duža i uža krila srpastog oblika. U letu lastavice savijaju krila, dok čiope drže krila mnogo kruće. Lastavice imaju izraženije rašljast rep.
Kako razlikovati mlade od odraslih?
Mlade lastavice su nešto manje i imaju kraći rep od odraslih. Ako živiš na selu, vjerojatno možeš naći njhova gnijezda u štalama. Budi miran i vidjet ćeš nešto od lastavičjeg obiteljskog života – roditelje kako hrane svoje ptiće.
Čime se hrane?
Uglavnom letećim kukcima, rjeđe kukcima koje u letu pokupe s vodene površine ili tla, rijetko ulove nešto sjedeći na grani ili tlu.
Lastavičja gnijezda
Gnijezdo je obično skriveno u zgradi ili pod mostom. Zdjelasto je, sačinjeno od blata i sline s umiješanim vlatima trave. Zalijepljeno je na zid ili gredu, a uvijek je otvoreno s gornje strane.
Zimovanje
Zimovališta naših ptica su u zapadnoj Africi, od tropa do krajnjeg juga.
Populacija lastavica pokućarki u Evropi
Lastavice  su brojne i njihova evropska populacija je još uvijek prilično stabilna. Ipak, uništenje njihovih staništa i okoliša može dovesti do nestanka na područjima gdje je nekad bila uobičajena.

Migracija

Ljudi već odavno smatraju pojavljivanje lastavica znakom dolaska proljeća.
K nama one stižu krajem ožujka i početkom travnja, prešavši 10 000 km sa svojih zimovališta u južnoj Africi. Proljetno putovanje traje oko 4 tjedna, a obično prvi stižu mužjaci. S početkom svibnja većina je već počela gnijezditi.
Početkom rujna lastavice se pripremaju za jesensku seobu. Nemirno pršu i okupljaju se na telefonskim žicama. Većina odlazi tijekom rujna, a prvi odlaze mladi iz prvih legala te godine. Međutim, pojedine ptice ostaju sve do listopada.
Put u Afriku traje oko šest tjedana. Putuju danju, lete nisko, a noću se odmaraju u velikim jatima u trščacima. Obično imaju omiljena mjesta na kojima redovito zastaju. Lastavice iz raznih krajeva Evrope putuju na razna odredišta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *