Njegovo veličanstvo i najveća misterija – MOZAK

10 najvećih misterija o mozgu

1.    Od čega su načinjeni snovi?

Iako se znanstvenici slažu da se snovi javljaju tijekom najdubljeg dijela sna, još se uvijek nisu usuglasili  oko pitanja od čega su isti načinjeni. Jedno od objašnjenja je da su snovi zapravo način vježbanja mozga putem pokretanja neurona.

2.    Zašto spavamo?

Unatoč činjenici da utrošimo više od četvrtine našeg života na spavanje, stvarni razlog za takvo ponašanje je još uvijek nepoznato. Znamo da je spavanje ključno za naš opstanak jer duža razdoblja bez sna mogu dovesti do pojave halucinacija, pa čak i smrti.

3.    Što su fantomski osjećaji?

Procjenjuje se da 80% osoba sa amputacijama dožive neki osjet, uključujući bol, svrbež i toplinu nedostajućeg uda. Jedno od nekoliko mogućih objašnjenja za ovu pojavu jest to da je mozak naučen djelovati kao da je tijelo cjelovito.

4.    Što utječe na naš biološki sat?

Naša tijela su programirana da slijede 24-satni ritam. Ovaj ritam utječe na cikluse sna i budnosti, ali također i na krvni tlak i broj otkucaja srca. Znanstvenici su uspjeli spoznati da intenzitet svjetla može utjecati na biološki sat reguliranjem hormona serotonina, ali se još uvijek muče otkriti punu tajnu iza tog mehanizam.

5.    Kako stvaramo uspomene?

Znanstvenici pokušavaju otkriti kako funkcionira mehanizam odgovoran za stvaranje i pohranu uspomena koristeći tehniku slikovne dijagnostike.  Kao rezultat istraživanja, znamo da područje mozga zvano hippocampus sudjeluje u tom procesu, ali je stvarni proces pohrane uspomena još uvijek nepoznat znanosti.

6.    Zašto se smijemo?

Smijeh je jedno od najmanje poznatih ljudskih ponašanja. Iako je poznato da se od smijeha bolje osjećamo, ostaje pitanje zašto se različiti ljudi smiju različitim stvarima. Jedna od pretpostavki je ta da postoji utjecaj društvenog okruženja, prouzrokujući socijalni smisao razumijevanja određene situacije.

7.    Jesmo li pod utjecajem prirode ili odgoja?

Ili drugim riječima, što više utječe na nas, naši geni ili naš okoliš? Uvriježeno mišljenje je da smo pod utjecajem oboje, ali pokušavamo još uvijek utvrditi koji ima jači utjecaj i u kojim situacijama.

8.    Zašto starimo?

Naša tijela stvorena su s ugrađenim mehanizmom za borbu protiv bolesti i ozljeda. No kako mi starimo tako taj mehanizam slabi. Dvije vodeće teorije starenja baziraju se na dva različita stajališta: 1. Starenje je dio naše genetike i korisno je do neke mjere. 2. Starenje nema svrhu, a uzrokovano je staničnim oštećenjima nagomilanim u našem životu.

9.    Možemo li živjeti vječno?

Odgovor je vjerojatno ne, ali znanstvenici koristeći tehnike dubokog zamrzavanja, s temperaturama oko minus 200 stupnjeva celzijusa, čuvaju posmrtna tijela kako bi ostala neoštećena dok znanost ne bude pronašla rješenje za vječni život.

10.    Što nas čini svjesnima?

Možemo našu svijest podcjenjivati, ali naša sposobnost da percipiramo naš okoliš i doživimo subjektivna iskustva o njemu predmet je znanstvenih istraživanja već desetljećima. Ovaj mehanizam još se uvijek smatra misterijem, povećavajući popis pitanja svaki dan.

10 najboljih namirnica za zdrav mozak

Zdravo se hraniti znači i zdravo razmišljati. Za neke namirnice dokazano je da poboljšavaju opće zdravlje mozga, dok druge mogu spriječiti ili barem usporiti učinke određenih bolesti mozga. Zato je važno uključiti te namirnice u vašu prehranu što je češće moguće.

 1. Rajčica sadrži likopen, koji pomaže u sprječavanju štete na stanicama koja nastaje pri Alzheimerovoj bolesti.
 2. Riba obiluje omega-3 kiselinama, koje pomažu u održavanju zdravog živčanog sustava, te obiluje jodom koji poboljšava mentalnu bistroću.
 3. Cjelovite žitarice sadrže folnu kiselinu, te vitamine B12 i B6 koji poboljšavaju pamćenje.
 4. Za borovnice je dokazano da poboljšavaju kratkoročnu memoriju.
 5. Crni ribiz sadrži vitamin C, za povećanje mentalnu okretnost.
 6. Sjemenke bundeve sadrže cink, koji poboljšava pamćenje i vještine razmišljanja.
 7. Utvrđeno je da su žitarice dobar izvor vitamina B12, koji smanjuje razinu homocisteina koji može pridonijeti Alzheimerove bolesti.
 8. Brokula tijelu pruža vitamin K, koji poboljšava kognitivne funkcije.
 9. Kadulja je dobra za poboljšanje memorije.
 10. Orašasti plodovi su odličan izvor vitamina E, koji poboljšava pamćenje.

10 najvažnijih stvari koje trebate znati o svom mozgu

 1. Kada spavate, vaš je mozak budan.
 2. Dok ste budni, vaš mozak generira oko 25 W električne energije. To je dovoljno za osvjetljenje žarulje, tako da bi trebali biti zahvalni što se to ne događa dok spavate.
 3. Vaš mozak je proždrljivac. Iako čini samo 2% tjelesne težine pojedinca, koristi 20% proizvedene energije.
 4. Desna strana vašeg mozga kontrolira lijevu stranu tijela, a lijeva strana mozga kontrolira desnu stranu tijela.
 5. Neki stručnjaci procjenjuju da prosječna osoba gubi oko 9000 moždanih stanica dan.
 6. Svaki put kad zijevnete šaljete poruku buđenja mozgu. Dodatni zrak koji udišete kada zijevate ide u pluća, koja šalju taj dodatni kisik u krv, a zatim u mozak, šaljući mozgu znak za buđenje.
 7. Čak i jedna besana noć može umanjiti vašu sposobnost formiranja novih sjećanja.
 8. Ako ste jedan/a od rijetkih koji proživljavaju fenomen poznat kao “sinestezija”, vaš mozak funkcionira tako da svako slovo ili znamenka ima određenu boju.
 9. Mozak slona teži oko 6 kilograma ili oko 4,5 kg više od ljudskog.
 10. Postoji mogućnost da je mozak Alberta Einsteina bio manji od vašeg, ali nemojte se previše uzbuditi, to je samo zato što je fizički bio manji od prosječnog čovjeka.

10 najboljih aktivnosti za zdrav mozak

Da bi sačuvao resurse, naš će mozak uvijek pokušavati skratiti određene radnje. Ponavljanjem radnje, to prerasta u automatsku radnju te tako naš mozak ulaže manje truda u njezino izvršenje. Kad vam je cilj postići dobru kondiciju mozga, ključ je u bavljenju novim aktivnostima, ili pronalaženju novih načina kako raditi uobičajene radnje. To će zahtijevati od mozga trud te će eventualno dovesti  vaš mozak u dobru kondiciju. Ispod je navedeno 10 prijedloga zdravih aktivnosti za mozak:

 1. do škole ili posla idite novim putem,
 2. naučite novi jezik,
 3. otputujte na novu i nepoznatu destinaciju,
 4. pročitajte odjeljak novina kojeg još niste čitali,
 5. naučite svirati novi glazbeni instrument,
 6. koristite svoju nedominantnu ruku za jelo ili za pisanje,
 7. rješavajte križaljke ili Sudoku,
 8. sudjelujte u izazovnoj igri šaha ili bridža,
 9. iskušajte i naučiti nove riječi svaki dan,
 10. uključite se program obuke kako podići kondiciju vašeg mozga.

10 najvažnijih stvari kojih bi Vaš mozak trebao biti svjestan

 1. Neki stručnjaci procjenjuju da prosječna osoba gubi oko 9000 moždanih stanica dan.
 2. Vaš mozak se sastoji od 100 milijardi stanica i težak oko 1,36 kilograma.
 3. Dok ste budni, vaš mozak generira oko 25 W električne energije. To je dovoljno za osvjetljenje žarulje, tako da bi trebali biti zahvalni što se to ne događa dok spavate.
 4. Vaš mozak je proždrljivac. Iako čini samo 2% tjelesne težine pojedinca, koristi 20% proizvedene  energije.
 5. Desna strana vašeg mozga kontrolira lijevu stranu tijela, a lijeva strana mozga kontrolira desnu stranu tijela.
 6. Oko 750ml krvi prođe kroz vaš mozak svake minute.
 7. Ljudski mozak je sačinjen od oko 75% vode.
 8. Informacija putuje kroz mozak brzinom od 431 km/h.
 9. Svaki put kad zijevnete šaljete poruku buđenja mozgu. Dodatni zrak koji udišete kada zijevate ide u pluća, koja šalju taj dodatni kisik u krv, a zatim u mozak, šaljući mozgu znak za buđenje.
 10. Studija, u kojoj su sudjelovale časne sestre gdje su u dobi od 20 godina bile zamoljene da napišu autobiografski esej, te su testirane naknadno sa 80. godina, dokazala je postojanje bolje kognitivne sposobnosti i manje dokaza Alzheimerove bolesti među onima čiji su rani eseji sadržani složenije ideje i priče. Poanta? Čim ranije počnete s vježbanjem vašeg mozga, duže ćete zadržati svoj mozak u dobroj formi.

Prenosimo: http://www.mensa.hr/glavna/fun-zona/zanimljivosti

Hits: 804

Odgovori

Back to Top