Radionica izrade glinene žbuke

Glinena žbuka je sastavni dio zida kuće od slame. Žbuka sprečava prodor vode i nametnika, gorenje, zaustavlja strujanje zraka kroz zidne površine, omogućava difuziju vodene pare i pojačava statičku čvrstoću zidova. Žbuka ima presudan utjecaj jer doprinosi ukupnoj termalnoj masi građevine koja je neophodna za pohranjivanje i prijenos topline.

Na radionici 15.07.2017. ćemo naučiti kako prepoznati, pripremiti i obraditi zemlju bogatu glinom za izradu glinene žbuke. Zatim kako tu zemlju iskoristiti za izradusmjese gline, pijeska i sjeckane slame koja je pogodna za nanošenje temeljnog sloja i prvog sloja grube glinene žbuke. Zatim ćemo naučiti kako izraditi završni sloj žbuke od finog pijeska i gline u prahu.

Ova moderna glinena žbuka razlikuje se od tradicijskih tehnika u tome što zbog dodatka pijeska za žbukanje poprima puno veću čvrstoću pa je tim i šire primjenjiva. Najčešće se koristi u prirodnom graditeljstvu za žbukanje slamnatih zidova, no ista žbuka se može koristiti i u kombinacija s drugim materijalima kao što su opeka, drvo, pa čak i beton.

Prenosimo, cijena i prijave na: https://www.zmag.hr/izrada-glinene-zbuke

Hits: 1239

Odgovori

Back to Top