Što je deforestacija

Jeste li se već imali prilike susresti s pojmom deforestacija? Radi se o terminu koji označava smanjeni udio šumskog pokrova. Uzroci zbog kojih dolazi do deforestacija mogu biti razni. Među najpoznatijim uzročnicima su požari i sječa šuma.

Što se događa s područjem nakon što ostane bez šume? Obično se takvi teritoriji prilagođavaju za neke druge aktivnosti koje bi čovjeku mogle zatrebati, pa se tako neke od površina prenamjenjuju za uzgajanje određenih životinja.

Deforestacija je proces koji negativno djeluje na biološki i životinjski svijet koji tamo obitava. Nakon deforestacije na području gdje je nekada bila šuma dolazi do smanjenja bioraznolikosti tog područja.

Koliko deforestacija može izazvati probleme najbolje svjedoči čuvena Amazona u Brazilu. Prema posljednjim podacima je zabilježeno kako je u posljednje vrijeme uništeno oko 28% šume. Napori koje su uložili borci za zaštitu prirode očito nisu bili dovoljni.

Sječa na području Amazone neko je vrijeme bila u porastu zbog pripreme područja za teritorij na kojem bi se mogle uzgajati određene životinje. Kako na pojedinim područjima nije bilo moguće ukloniti stablja sječom nadležni su pribjegli i požarima kako bi uspjeli ostvariti proces deforestacije. Ne treba zaboraviti na ilegalne djelatnosti kao što je trgovanje brojnim egzotičnim vrstama.

Deforestacija predstavlja sječu šume za nepotrebnu namjenu. Mnogi stručnjaci su se složili kako se radi o velikom problemu za okoliš jer se deforestacijom doprinosi stvaranju staklenika kada iz spaljenih drveća izlazi ugljikov-dioksid. Posječena stabla više ne mogu pomoći pri uklanjanju ugljikovog-dioksida iz atmosfere.

Deforestacijom dolazi do povećanja koncentracije ugljikovog dioksida u atmosferi, zbog čega je sve više nestabilnosti kada su u pitanju klima i klimatske promjene. Kao posljedica svega dolazi do uništavanja staništa na kojem obitavaju mnoge vrste životinja i biljaka.

Prema podacima dobivenim na temelju mnogih istraživanja pretpostavka je kako će ako se uskoro nešto ne poduzme na svijetu do 2030. godine ostati samo do 10% očuvanih i zdravih šuma, a 10% bit će u nekvalitetnom stanju.

Lumber Untimber Deforest Deforestation Logs

Prenosimo: http://www.ekologija.com.hr/sto-je-deforestacija/

Hits: 1793

Odgovori

Back to Top