Akademija zemlje i ruku – Ilok 2017

ILOK, OPG „Izvori života“ iz Iloka i Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba pokrenuli su edukacijski projekt očuvanja izrade „ćerpića“ – zemljanih opeka i drugih uporabnih predmeta od zemlje pod nazivom Akademija zemlje i ruku.

Akademija se održala od 19. do 25. lipnja 2017. u Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela na imanju “Ribarska kuća” obitelji Zelenika, a o čemu je riječ pojašnjava idejna začetnica i voditeljica projekta Mirjana Zelenika.

“”Ćerpić” je starinska opeka sačinjena od gline i slame ili pljeve koja je u prošlosti bila široko korištena u ruralnom građevinarstvu. Proizvodi se u obliku nepečene opeke sušene na suncu”, pojašnjava direktor Turističkog ureda Ilok Ivica Miličević dodajući kako događaji poput Akademije zemlje i ruku uvelike upotpunjuju turističku ponudu Iloka i nude neke nove obzore mogućih smjerova u kojima bi se turizam u Iloku mogao razvijati.

“Akademija zemlje i ruku izvrsna je prilika kojom turisti mogu iskusiti i osjetiti život kao nekada te naučiti nešto novo”, poručuje Mirjana Zelnika dodajući kako osnovu Akademije čini izrada opeke od zemlje, pljeve/slame i vode koje se nazivaju „ćerpić“.

Novi turistički proizvod kontinentalne Hrvatske – „Akademija zemlje i ruku“ OPG „Izvori života“ iz Iloka i Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba pokrenuli su edukacijski projekt očuvanja izrade „ćerpića“ – zemljanih opeka i drugih uporabnih predmeta od zemlje pod nazivom „Akademija zemlje i ruku“. Akademija će se održati u gradu Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela od 19. do 25. lipnja 2017. „Akademija zemlje i ruku“ izvrsna je prilika kojom možemo iskusiti i osjetiti život nekada te naučiti nešto novo, a zapravo tako staro, i to u kraju dobrih domaćina: gradu Iloku. Ciljevi radionica i predavanja jesu očuvanje, revitalizacija i njegovanje iločke baštine. Izrađivat će se opeke od zemlje, pljeve/slame i vode koje nazivamo „ćerpić“, a kroz radionice likovne i obrtničke kulture izrađivat će se uporabni predmeti kakvi su se nekada koristili na području Srijema. U sklopu manifestacije održat će se Festival susjeda, natjecanje u pripremanju fiš-paprikaša i niz predavanja s ciljem informiranja sudionika o mogućnostima razvoja ruralnog turizma i ljepotama lokalnog kraja. Radionice su namijenjene turistima koji vole prirodu i kulturnu baštinu, studentima te djeci predškolskoga i školskoga uzrasta, privatnim iznajmljivačima i turističkim djelatnicima. Idejna začetnica i voditeljica projekta je gospođa Mirjana Zelenika koja je okupila niz stručnjaka od kojih izdvajamo Vladimira Škrobo-Bajo iz udruge „Čuvari starih zanata“ Karanac (Baranja); Ružicu Marić, ravnateljicu Gradskog muzeja Vukovar; Inu Bulić, predsjednicu udruge „Keramistika“; Helenu Valović, dipl. ing. arh. direktoricu Vision Art d.o.o. i Katarinu Luketinu, dipl. ing. arh.

Provedbu „Akademije zemlje i ruku“ podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, grad Ilok, Turistička zajednica grada Iloka, Gradski muzej Vukovara i Muzej grada Iloka.

Obiteljsko turističko poljoprivredno gospodarstvo „Izvori života“ nalazi se na području grada Iloka, osnovano je 2000. godine i u vlasništvu je obitelji Zelenika. Gospodarstvo je razvilo jedinstvenu turističku i ugostiteljsku ponudu tako što povezuje prirodne ljepote Dunava i Iloka s vinarstvom i pjenušarstvom.  Za više informacija posjetite web stranicu www.opg-zelenika.hr.

 

Hits: 603

Odgovori

Back to Top