Hranimo ptice zimi

Ptice uvijek traže hranu. Njihova visoka tjelesna temperatura (oko 40 C) stvara stalnu potražnju za kvalitetnom hranom, naročito u zimskim mjesecima kada moraju jesti više da zadrže toplinu. Male vrste ptica suočavaju se tada s najvećim izazovima. Njihovo hranjenje posebno važnu ulogu ima u kasnoj zimi kada su sjeme i kukci već zaboravljena, potrošena priča. To se naročito odnosi na razdoblja ekstremnih hladnoća i velikog snijega.

ŠTO PTICE ZAPRAVO ŽELE OD NAS?

Hrana je ono nužno što im treba. Razne vrste sjemenki, pomiješane s lojem, činit će idealnu prehrambenu kombinaciju. Sjemenke bundeve, suncokreta, raži, ječma, pšenice ili pak zobene pahuljice i sušeno voće samo su neke od ideja kojima možete zadovoljiti prehrambene potrebe ptica.

Mogli ste primijetiti kako ptice zimi jedu snijeg. U vrijeme niskih temperatura to im je jedini izvor tekućine, ali na žalost i način na koji gube dragocjenu energiju. Pokušajte im osigurati grijani izvor tekućine. Vjerujte mi, na taj ćete način privući vrlo zahvalnu pernatu publiku.

Razni oblici kućica pomoći će pticama da pronađu sklonište za nevremena ili hladnih noći. Osigurajte im to, ali pripazite da prilikom izrade ne koristite materijale i boje koje će ih odbiti, ili u najgorem slučaju naštetiti im.

Prilikom postavljanja hranilica valja biti oprezan. Naime, osim što nepravilan položaj može ptice izložiti opasnostima od grabežljivaca, sama hranilica može gajiti i bolesti. Zato je važno da je hranilica napravljena od kvalitetnog materijala koji se da lako čistiti. Dva puta godišnje kompletno čišćenje ekološkim sredstvom uz ribanje četkom biti će sasvim dovoljno da se spriječi množenje bolesti. Hrana se pticama daje isključivo u suhom obliku, pa je dobro u hranilicama ostaviti količinu hrane dovoljnu za jedan do dva dana.

Postavljanje hranilica dovoljno daleko od prozorskog stakla vrlo je važno. Odraz u staklu može ptice zbuniti, zbog čega gube osjećaj stvarnog prostora, te najčešće let završava pogubno. Priča se da svaki prozor na kući godišnje ubije oko tri ptice. Spriječite tu statistiku postavljanjem mreža na prozore, odbojnim reflektirajućim UV oznakama ili nekom vrstom zaslona.

Treba uzeti u obzir da gladne ptice nisu baš vješte u izbjegavanju mačaka koje vrebaju u okolini. Zato je dobro hranilice postavljati dovoljno visoko ili na mjesta nedostupna ptičjim grabežljivcima. Jeste li znali da mačke godišnje dohvate više od nekoliko stotina milijuna ptica?

Ispravno postavljena hranilica daje pticama više mogućnosti za neometano hranjenje, ali i eventualni bijeg od predatora.

S ČIME SE NIKAKO NE SMIJU HRANITI PTICE?

Hranjenjem ptica možete dobiti osjećaj zadovoljstva i osjećaj da radite nešto dobro, kao i ja na početku ove priče, ali zapravo sve to ovisi s čime ih hranite.

Prizor u kojem dijete pored jezera kruhom hrani labudove, svima je dobro poznat. Ali, koliko god dobronamjeran ovaj čin bio, ustvari je za ptice poguban. Kruh sam po sebi nema prehrambenu vrijednost, zato ptice, jedući ga, ne dobivanju ono što im je zapravo potrebno – energiju. Isto se događa ako ptice hranimo rižom. Ova će ih namirnica vrlo brzo zasititi, ali zbog nedostatka vitamina i minerala u prehrani, tijekom zimskih mjeseci, ovakav obrok može biti vrlo štetan.

Još jedna pogubna namirnica s kojom se ptice nikako ne bi smjele hraniti je čokolada. Gradske ptice poput vrapca ili vrana najčešće na ulicama pronađu pokoji komad čokolade. Čokolada je otrovna za njih, i ako je pojedu u većoj količini mogu uginuti.

Mlijeko je još jedna u nizu tihih ubojica lokalnih ptica. Reći ćete: „Pa kome uopće pada na pamet pticama dati mlijeko?“. Istina, nitko to ne radi, ali podosta ljudi svojim mačkama na otvorenom ostavlja zdjelice s mlijekom. U potrazi za hranom i vodom, očajne ptice posegnut će i za mlijekom. Kako su netolerantne na laktozu, mlijeko može uzrokovati ozbiljne želučane smetnje, a u većim količinama može ih čak i ubiti.

I za kraj…
Mnogi vrtlari tijekom zime uopće ne hrane ptice, jer smatraju da će se na taj način ptice previše osloniti na njih i izgubiti sposobnost preživljavanja. Bez obzira hranite li ptice ili ne, one će svejedno nekako morati pronaći hranu žele li preživjeti. Treba imati na umu da su one, za razliku od pasa i mačaka, zapravo divlje životinje i za prirodni sustav potrebno je da takve i ostanu. Iz tog je razloga poželjno sve ljudske interakcije, ponajviše pokušaje pripitomljavanja, svesti na minimum.

U zimi im dajte što žele, a već u proljeće vratit će vam to na najbolji mogući način – prvo pjevom, a onda pomoći u borbi s nametnicima.

Prenosimo: https://maricavrtlarica.com/zasto-je-toliko-vazno-zimi-hraniti-ptice/

Hits: 1525

Odgovori

Back to Top