Izradite vrtno jezerce

PRIJE POČETKA

Vlažna i vodena staništa ubrajaju se u najugroženija i najraznolikija. Njihov živi svijet je vrlo zanimljiv, a predstavljaju i važan izvor vode životinjama. Jezerce je poput izvora života, ono obogaćuje i oplemenjuje vaš životni prostor, dodaje mu pokret, zvuk i miris. Izradom jezerca u naš životni prostor privlačimo razne vrste posjetitelja, dvonožne i četveronožne, krilate i puzajuće. Time potičemo razvijanje svijesti o značaju biološke i krajobrazne raznolikosti, kroz promatranje učimo o raznolikosti živih bića vodenih staništa, njihovim odnosima i navikama.

POPIS POTREBNOG MATERIJALA I OPREME – PRIBORA

Materijal (za jezerce od folije):

* Izolacijska polietilenska folija što veće debljine ili specijalna folija za vrtno jezerce (znatno veća od površine jezera)
* Kamenje različitih veličina – lomljeno kamenje, šljunak (valutice), stara očišćena opeka
* Pijesak, stari tepisi ili jutene vreće za izolaciju
* Glinena zemlja ili cementni mort za učvršćivanje rubnog kamenja
* Vodeno bilje i trajnice koje rastu uz vodu
* Voda (najbolje svježa kišnica ili dan-dva odstajala voda iz vodovoda)

Alat:

* Ručni vrtni alati i pribor – motika, lopata, štihača, tačke, vodovaga i duga, ravna letva
* Škare ili skalpel
* Sjekira, pila za drvo

POSTUPAK

Lokacija jezerca

Prilikom odabira lokacije pripazite na to da smanjite nepogodne prirodne čimbenike i njihov utjecaj na biološku ravnotežu vrtnog jezerca. Postavite jezerce na mjesto gdje neće biti pod stalnim utjecajem Sunca, najidealnije bi bilo da ga ono direktno obasjava u prijepodnevnom dijelu dana. Na taj se način sprječava jako zagrijavanje vode i prekomjeran rast algi. Ukoliko u jezercu želite držati ribice, ne stavljajte ga ispod ili neposredno blizu zimzelenog drveća jer otpalo lišće oduzima kisik iz vode.

Oblik jezerca
Pri odabiru oblika pokušajte dobiti što više rubova jer su oni dobri za uspostavljanje dobre biološke raznolikosti! Rubna su područja od velikog značaja za biološku ravnotežu te ih nikako nemojte zaboraviti. Nakon što vam je proradila mašta i odabrali ste idealan oblik jezerca, pijeskom ili vapnom označite rubove, tj. granice jezerca.

Iskop jame za jezerce
Ukoliko vam zemlja koju ćete iskopati nije potrebna za nešto drugo, preporučamo da oplemenite dvorište ili vrt još jednom prekrasnom i korisnom stvari – „brdom” za začinsko bilje! Na početku pažljivo štihačom skinite površinski sloj (pažu) i odvojite je od ostatka zemlje. Odredite lokaciju „brda” (preporučamo sjevernu stranu) i stavljajte iskopanu zemlju na to mjesto, a da pri tome ostavite dovoljno mjesta između jezerca i „brda” (minimalno 1 m). Prilikom kopanja jezerca, stvarajte različite nivoe, tj. kaskade. Vodite računa o tome da napravite kaskade sa dubokim, srednje dubokim i plitkom djelom. Neka najdublji dio jezerca bude i najveći kako bi u njemu mogle prezimiti ribe. Najdublji dio ne bi trebao biti plići od 1 metra! Ukoliko radite stepeničaste kaskade poslužite se dugom ravnom letvom i vodovagom kako bi kaskade bile u ravnini.

 

Priprema za postavljanje folije
Prije postavljanja folije potrebno je iz zemlje otkloniti sve oštre predmete i korijenje. Poslužite se sjekirom ili pilom kako bi se riješili korijenja. Ukoliko jezerce niste postavili preblizu drveću, ne bi trebali imati većih problema sa korijenjem! Nakon što ste otkolonili oštre predmete i korijenje, na zemlju je potrebno postaviti pijesak (cca 5 cm debljine) ili stare tepihe tj. jutene vreće kako bi zaštitili foliju od probadanja ali i dodatno izolirali jezero. Pokušajte na taj način prekriti i što veću površinu jezera sa strane na unutarnjim rubovima.

 

Postavljanje folije
Folija mora biti u jednom komadu, vjerujte nam! Kod postavljanja folije pripazite da se između nje i dna ne svaraju zračni jastuci. Stoga ju je potrebno pažljivo postaviti. Ne brinite se za nabore koji će vam nastajati (pogotovo kod nepravilnijih oblika jezerca i na kaskadama) jer ti nabori ne predstavljaju nikakvu opasnost. Pripazite i na to da folija bude dovoljno izvan vanjskih rubova jezera kako bi je mogli pričvrstiti. Poslužite se neoštrim kamenjem u ovoj fazi kako bi zadržali foliju. Preporučamo da kamenje (ili staru opeku) postavite na foliju cca 15 do 20 cm od ruba. Foliju možete i ukopati u zemlju, za što je potrebno malo više vještine i truda. Sjećate se paže koju ste pažljivo skidali na početku? Sada tu pažu možete iskoristiti kako bi popunili prostor između ruba jezera i kamena, onih 15-20 cm. Ukoliko se malo poigrate, mogli bi dobiti i vizualno lijepi rub!

 

Priprema za sadnju biljaka
Nakon što ste postavili i pričvrstili foliju, u jezero ubacite malo zemlje, tkzv. supstrat koji će omogučiti zdrav rast biljkama. Preporučamo da za tu namjenu vrtnu površinsku zemlju pomiješate sa ispranom i u vodi odstajalom zemljom za cvijeće prije izgradnje jezerca. U jezero u ovoj fazi možete postaviti i nekoliko srednje velikih i velikih neoštrih kamenja. Kamenje u vodi ima više funkcija, ono može zagrijavati vodu, biti skrovište za ribe, na njemu mogu rasti biljke…

Punjenje jezerca i sadnja biljaka
Biljke koje ćete saditi u jezerce možete umotati u jutene krpe dobivene rezanjem starih jutenih vreća, kako vam se zemlja ne bi raspala u vodi. Ukoliko biljke imate u teglama, možete ih staviti zajedno sa njima. Važno je da jezero polagano punite vodom i istovremeno sadite biljke. Ukoliko ste biljke kupovali, raspitajte se kod prodavača koje su za duboku i za plitku vodu. Ukoliko ste biljke ubrali sami u prirodi, postavite ih u istu dubinu iz koje ste ih ubrali. Idealna voda za jezero bi bila svježa kišnica koju ste marljivo skupljali u bačve. No, odlična je i dan-dva odstajala voda iz vodovoda.

 

Završni radovi
Kada ste napunili jezerce vodom i zasadili bilje, možete grabljama očistiti površinu oko jezera, posijati svježu travu, postaviti klupicu za odmor i promatranje. Kod uređivanja rubova jezerca upotijebite maštu i dodatno zasadite vanjsko bilje, napravite ukrasne i korisne oblike od kamenčića, postavite na obližnje drvo kućicu i hranilicu za ptice, vjeverice, ježeve… U vrlo kratkom vremenu će vam jezero i okolicu nastaniti ptice, vodozemci, kukci… Uživajte!
Ukoliko ste uz jezero radili i „brdo” za začinsko bilje, učvrstite zemlju kamenjem, oblikujte brdo po želji. Zasadite ga korisnim začinskim biljem i cvijećem!

MOŽE I JEDNOSTAVNIJE

Vrtno jezerce se može, ukoliko tlo u dvorištu ili vrtu sadrži više od 70% gline, izraditi i bez folija ili kalupa. U tom se slučaju iskopaju željeni oblik i dubina (ne zaboravite izraditi stepenice tj. kaskade) te se zemlja dodatno nabije. Ovakvo jezerce će možda koju godinu propuštati, no jednom kada se zemlja napije vode, imati ćete potpno prirodno jezerce!

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE

Kalup ili folija?
Gotov kalup (od fiberglasa ili nekog drugog “plastičnog” materijala) može biti različitih veličina, oblika, razina dubine. Prednost je u jednostavnom i brzom postavljanju, trajnosti, relativno pristupačnoj cijeni. No, takva su jezerca najčešće nedovoljno velika i preplitka za prezimljavanje riba. Folija kojom se oblikuje jezerce omogućuje slobodu oblika, veličine, dubine, različitih razina… No, postavljanje je zahtjevnije.

Koja veličina jezerca?
Nakon što ste locirali idealno mjesto dobili ste i odgovor koliko vam prostor dozvoljava da idete u širinu odnosno dužinu.

Kada početi s radovima?
Ukoliko ste se odlučili za izgradnju s folijom to onda mora biti u vrijeme kada je temperatura zraka između 15-20° C, da bi foliju mogli formirati po obliku jezerca mora biti zagrijana kako bi postigla elastičnost. Također, sadnja vodenog bilja je najpogodnija u proljeće kada je bilje najotpornije i najlakše ce se primiti u novoj sredini.

Prenosimo: https://themajka.com/viewtopic.php?t=174 i Pikina arhiva

Hits: 4973

Odgovori

Back to Top