Kuća od morske trave

U 17. stoljeću, moguće i ranije, ruralna obalna područja sjeverne Europe, kao i mjestimično, obale Kine bile su prošarane kolibama od morske trave, svojevrsnom nadomjesku za slamu. Danas je na ‘životu’ tek nekoliko desetaka koliba koje kao važnu sastavnicu krovne/zidne konstrukcije sadrže morsku travu, i to na kineskom poluotoku Jiaodong te danskom otočiću Læsø.

Zbog svog kompleksnog kemijskog sastava nastalog uslijed metaboličkih procesa u moru te velikog udjela soli, morska trava otporna je na truljenje, ima izvrsna izolacijska svojstva, kako toplinska tako i zvučna, a otporna je i na požar. Sve rečeno osigurava joj’ životni vijek’ od čak 150 godina! Osim toga, materijal se sam stvara u moru, dolazi do obale bez ikakvih ljudskih napora, suši se na obali uz pomoć sunca i vjetra – sve što je potrebno, pravodobno ga  sakupiti.

2 - The-Modern-Seaweed-House

3 - The-Modern-Seaweed-House

Kako bi naglasila jednostavnost, ekološku prihvatljivost te, prije svega, oživjela ponovnu uporabu ovoga, moglo bi se reći ultimativnog samoodrživog materijala, danska grupa Realdania Byg angažirala je arhitektonski ured Vadkunsten  kako bi na već spomenutom danskom otočiću dizajnirao ‘kuću morske trave’.

4 - The-Modern-Seaweed-House

5 - The-Modern-Seaweed-House

6 - The-Modern-Seaweed-House

Radi se o iznimno jednostavnom zdanju koje oblikovno oponaša tradicionalne otočke kuće. Drvena konstrukcija obložena je jastucima osušene morske trave pa se ista može naći na krovu, zidovima ali i u sklopu podne konstrukcije. Dizajn unutrašnjosti vođen je funkcionalnošću, prilagođen potrebama moderne obitelji.

7 - The-Modern-Seaweed-House

Uz izgradnju ‘kuće morske trave’, Vadkunsten je vodio i obnovu krova obližnje tradicionalne kuće Kaline iz 19. stoljeća. Ova dva slična, a opet različita zdanja dijele jedinstvenu povijest sa šarmantnim otočićem. Predstavljanjem novog materijala u suvremenoj građevinskoj industriji možebitno otvaraju i novo poglavlje u samoodrživosti.

Više pogledajte ovdje.

Prenosimo sa: http://pogledaj.to/arhitektura/kuca-od-morske-trave/

Hits: 271

Odgovori

Back to Top