Kućica na stablu

Sigurno ste maštali o kućici na stablu, a možda ste ju jednom i sami pokušali izraditi.

Izgradnja kućice korak po korak

Prije nego što krenemo valja imati na umu da je debljina stabla jako važna  jer ne želimo da se naša kućica sruši ili da ju stablo ne može izdržati. Preporuča se stablo debljine minimalno 30 cm, ali imajte na umu da debljina stabla ovisi o veličini kuće koju želite napraviti. Kada odaberemo stablo potrebno je krenuti s pripremama. Na samom početku potrebno je naglasiti da je važno znati kako kućica treba izgledati na kraju. Upravo zbog toga napravit ćemo okvirni nacrt. On će nam poslužiti da možemo proračunati koliko i kakvo drvo ćemo koristit.

Nakon što smo napravili sve pripremne radove krećemo s gradnjom. Prva stvar koju treba napraviti je postavljanje greda. One će nam kasnije služiti kao pod u kućici na stablu. Njih je potrebno dobro učvrstiti i treba razmisliti na koju visinu ih postaviti.

Drugi korak je učvršćivanje platforme, odnosno učvršćivanje greda. Najbolji način je da se na sva 4 kuta planirane kućice stave stupovi koji će ju dodatno učvrstiti.

Treći korak je dodatno učvršćivanje s potpornim gredama koje učvršćujemo za stablo.

Sljedeći korak je postavljanje dasaka na pod. Tu treba obratiti pažnju na dvije stvari: na otvor za vrata ulaza (ukoliko planirate da se ulazi kroz platformu) te na rupu za stablo. Ona treba biti malo veća od samog stabla (nekoliko cm sa svake strane) jer moramo znati da će drvo još rasti.

Korak koji slijedi je gradnja zidova. Ovo je jedan od najtežih koraka i teško ćete to napraviti sami. Potrebo je dignuti zidove i učvrstiti ih da ne padnu. To je dio projekta gdje konačno možete vidjeti velike napretke svoga rada.

Nakon gradnje zidova potrebo je napraviti i krov. Prvo treba postaviti grede, a nakon toga prekriti krov. Preporuka je da rupa oko stabla pa do krova bude barem 7 cm veća kako stablo ne bi udaralo u krov kućice kada puše vjetar.

Jedan od zadnjih koraka je izrada ulaznih vrata te ljestvi koje će voditi u ulaz kućice.

Zadnji korak je izrada ograde na terasi Vaše kućice. Ona je izrazito potrebna kako bi bili sigurni da se Vaša djeca mogu bezbrižno igrati u njoj.

Za kraj još napomenimo da možete obojati kućicu kako bi ona dobila dodatni sjaj.

Video izrade kućice na stablu

Prenosimo: http://magishome.com/magishome-clanci/tips_and_tricks/181/kucica-na-stablu

Hits: 1537

Odgovori

Back to Top