Radionice dizajniranja i sadnje šumskog vrta

U suradnji s Eko centrom Latinovac u Slavoniji, ZMAG organizira dvije vrlo jedinstvene radionice!

17. i 18.11.2018. – dizajniranje šumskog vrta

24. i 25.11.2018. – sadnja šumskog vrta

ŠTO JE ŠUMSKI VRT?

Za one koji se još nisu susreli s ovim terminom, šumski vrt je genijalan oblik uzgoja hrane u kojem se oponašajuobrasci iz prirode, točnije promatra se ekologija mladih šumskih sustava i šumskog ruba prema čijem se uzorudizajniraju vrtovi koji obuhvaćaju stabla, voćke, orašaste plodove, korisne grmolike biljke, ljekovito i samonikle biljke te povrće. Šumski vrt se bazira na biljkama trajnicama ali ne isključuje i jednogodišnje povrće. Iako ne moraju sve biljke u šumskom vrtu biti jestive, svaka biljka mora imati najmanje jednu funkciju, idealno više od dvije, kao što su npr. fiksacija dušika, proizvodnja biomase itd.

Šumski vrt tipično uključuje vrlo veliki raspon biljnih vrsta koje su smještene tako da jedne od drugih imaju koristi, gdje se plodnost osigurava većinom ili u cijelosti samim biljkama. Šumski vrt kao pojam je osmislio Robert Hart prije tridesetak godina, ali takav oblik vrta poznat je od pradavnina izvornim narodima i kulturama.

Radionice će se održati u Eko centru Latinovac (http://ekocentarlatinovac.hr/), nedaleko od Slavonskog Broda.Prvi vikend ćemo intenzivno raditi na dizajnu šumskog vrta za parcelu veličine 4200 m2 koja je dio centra, a slijedeći vikend ćemo nacrtano i osmišljeno pretočiti u stvarnost na terenu. Za održavanje radionica smo odabrali studeni upravo zato što je to idealno vrijeme za sadnju voćaka i drugog trajnog bilja.

Radionicu dizajniranja će voditi iskusna diplomirana permakulturna dizajnerica Gordana Dragičević.

Napomena: nije obavezno sudjelovati u oba vikenda radionice, u prijavi možete navesti da li želite sudjelovati u 1. ili 2. vikendu, a naravno dobrodošli ste sudjelovati u oba vikenda.

Cijena jednog vikenda je 400kn, a uključuje hranu, smještaj i prijevoz kombijem ako dolazite iz Zagreba.

Izvor i prijave: https://www.zmag.hr/sumski-vrt

Hits: 603

Odgovori

Back to Top