Boravak u prirodi

Boravak u prirodi mijenja raspoloženje i donosi promjene u razmišljanju.

Dok je naizgled očigledno da boravak u šumi ili planinarenje može očistiti vaš um, tijelo i dušu, znanost sada otkriva da planinarenje može zapravo promijeniti vaš mozak, na bolje!

Boravak u prirodi, tako i planinarenje može zaustaviti negativne i opsesivne misli uz gotovo trenutačan osjećaj mira i zadovoljstva. Mnogi od nas se često nađu preplavljeni negativnim mislima koje nas doslovno u sekundi mogu dovesti od uživanja u trenutku do puta depresije i tjeskobe. Nedavna studija objavljena u američkoj ‘National Academy of Sciences’ je potvrdila da provođenje vremena u prirodi smanjuje takve opsesivne i negativne misli.

planinarenje, priroda, mozak

Prirodno okruženje i urbana sredina

Istraživači su proveli istraživanje uspoređujući kompulzivno razmišljanje sudionika koji su hodali kroz urbano i prirodno okruženje. Oni koji su hodali po 90 minuta u prirodnom okruženju su potvrdili da im se smanjilo kompulzivno razmišljanje te su imali smanjenu neurološku aktivnost u predjelu mozga povezanog s mentalnim poremećajima. Oni koji su pješačili kroz urbana područja nisu prijavili nikakav manjak takvog načina razmišljanja.

Istraživači su zamijetili da je urbanizacija usko povezana s povećanim depresivnim stanjima i ostalima mentalnim oboljenjima. Boravak u prirodi i odlazak iz gradskog prostora uvelike doprinosi našem psihičkom i fizičkom zdravlju.

Boravak u prirodi pospješuje rješavanje kreativnih rješenja

Studija provedana od psihologa Ruth Ann Atchley i Davida L. Strayera je otkrila kako se kreativno rješavanje problema može bitno poboljšati isključivanjem od tehnologije i povezivanjem s prirodom. Sudionici istraživanja su išli četiri dana kampirati u prirodu, te tijekom tog perioda nije im bilo dozvoljeno koristiti tehnologiju. Bili su stavljeni izvršavati zadatke koji zahtjevaju kreativno razmišljanje i složeno rješavanje problema. Istraživači su otkrili kako se njihova izvedba rješavanja problema poboljšala za čak 50 posto.

mozak, šuma, priroda

Zaključili su kako su tehnologija i gradska buka iznimno razorni, te konstantno ometaju našu pažnju sprečavajući nas da se fokusiramo, što sve može biti štetno za naše kognitivne funkcije. Lijepa šetnja prirodom, bez tehnologije, može znatno smiriti um i poboljšati kreativno razmišljanje.

Poboljšanje ADHD-a kod djece

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) postaje sve prisutniji među djecom. Djeca koja imaju takvu dijagnozu teško ostaju fokusirana, impulzivno reagiraju, lako im odluta pažnja te pokazuju pretjeranu hiperaktivnost.

Dok odgajanje djeteta koji ima ADHD može biti izazov za roditelje, klasično rješenje uzimanja lijekova može donijeti više štete nego koristi. Pogotovo kada prirodna rješenja djeluju isto dobro.

Nedavno provedena studija je otkrila da izlaganje djece s ADHD-om prirodnom zelenilu i okruženju može značajno smanjiti simptome. Rezultati studije pokazuju kako boravak u prirodi može doprinijeti svima koji imaju problem zadržati pažnju ili imaju odlike impulzivnog ponašanja.

planinarenje, šetnja, šuma

Planinarenje u prirodi jača moć našeg uma

Već nam je poznato kako je tjelovježba fantastična za naše cjelokopno stanje organizma. No, planinarenje je odličan način za sagorijevanje 400 – 700 kalorija u satu, što ovisi o vašoj veličini i težini aktivnosti, te je ugodnije za zglobove od ostalih sličnih aktivnosti kao primjerice trčanje. Također je dokazano da ljudi koji vježbaju na otvorenome su skloniji dosljednosti i održavanju svojih programa, što planinarenje čini kao odličan izbor za sve one koji žele postati aktivniji u svakodnevnom životu.

Istraživači sa Sveučilišta u British Columbiji su otkrili da aerobna vježba povećava volumen hipokampusa – područje mozga povezanog s prostornim i osobnim pamćenjem. Takav način vježbanja ne samo da poboljšava gubitak pamćenja, već pomaže i u sprečavanju istog. Istraživači su otkrili kako može smanjiti stres i tjeskobu, povećati samopouzdanje i otpustiti endorfin.

Kako početi?

Srećom, planinarenje je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih aktivnosti u koje se moguće uključiti, a može imati divne blagodati za cijelu obitelj. Počnite već sutra i isprobajte sve njegove blagodati. Radite ono što vama odgovara – ako to znači hodanje kroz park, to je u redu. Bilo koja vježba na otvorenom je bolja od one u zatvorenom.

Prenosimo: https://udahni.com/boravak-u-prirodi-mijenja-raspolozenje-i-donosi-promjene-u-razmisljanju/

Hits: 772

Odgovori

Back to Top