Radionice biološkog vrtlarenja

Priključite se nizu radionica biološkog vrtlarenja koje ZMAG organizira u suradnji s našim prijateljima i suradnicima, permakulturnim dizajnerima Petrom Turčić i Krunom Vuljarom koji već nekoliko godina uspješnouzgajaju hranu za svoje potrebe. Radionice se održavaju u njihovom vrtu koji se nalazi u Gornjoj Dubravi u Zagrebu.

Nakon što smo na prvoj radionici uspješno izradili kompostni čaj kojim smo folijarno tretirali biljke i na njima uspostavili povoljnu mikrobiologiju, na drugoj radionici ćemo objasniti i demonstrirati kako izraditi kompostpostupkom toplog kompostiranja.

Toplo kompostiranje je postupak je jedan od mnogih načina kompostiranja pri kojem se uslijed razmnožavanja korisnih mikroorganizama oslobađa toplina koja NEUTRALIZIRA sjemenje korova, bolesti i štetnike pa smo na taj način sigurni da naš kompost sadržava samo korisne (aerobne) mikroorganizme, a ne i štetne. Tijekom godina edukacije primjetili smo da postoji mnogo zabluda, krivo interpretiranih ili jednostavno krivih činjenica koje vrlatra mogu zbuniti u nastojanjima da napravi kvalitetan kompost.

Na radionici ćete naučiti:

  • koji su sve materijali potrebni i povoljni za kompostiranje
  • kako složiti kompostnu hrpu koju ćemo minimalno morati preokretati
  • kada i na koji način pravilno preokrenuti hrpu
  • koje su prednosti toplog kompostiranja pred drugim metodama
  • kada, kako i zašto koristiti kompost na svojim gredicama

Kompost nije samo gnojivo. Kompost se sastoji prvenstveno od živih bića koja se inače u prirodi nalaze u plodnim tlima. Kada dodajemo kompost našem vrtu, osim što dodajemo hranjive tvari, dodajemo jednu malu vojsku radnika koji danonoćno rade u korist naših biljaka koje uzgajamo. Najnovija znanstvena istraživanja svaki put iznova jasno pokazuju da biljke koje rastu u simbiozi s korisnim mikro i makroorganizmima (bakterije, gljivice, bičaši, trepetljikaši, amebe, mikročlankonošci, korisne nematode, gujavice itd.) razvijaju dublji korijen, otpornije su na sušu i bolesti, trebaju puno manje gnojiva i na posljetku donose puno veće prinose od biljaka koje rastu iz mrtvog i uništenog tla.

Kao uvod u radionicu pogledajte naš filmić u kojem je u kratkim crtama objašnjen proces toplog kompostiranja:

​Radionicu će voditi permakulturni dizajneri Petra Turčić, Kruno Vuljar i Bruno Motik.

Druga radionica biološkog vrtlarenja će se održati u SUBOTU 29.09.2018. s početkom u 16:30 sati, a kotizacija iznosi 100kn.
Broj polaznika ograničen je na 12.

Prenosimo: https://www.zmag.hr/radionice-bioloskog-vrtlarenja

Hits: 595

Odgovori

Back to Top