Zelena stjenica, Nezara viridula ili jednostavno: Smrdljivi martin

Zelena stjenica (Nezara viridula) biljojed iz obitelji smrdljivih martina (Pentatomidae), koji je u posljednjih 5 godina sve češći u našim krajevima i pojavljuju se u većem broju. Porijeklom je iz Afrike – Etiopije, a ljudi su ju uspjeli svojim aktivnostima raširiti po cijelom svijetu i u mnogim dijelovima svijeta je značajni štetnik.

OPIS VRSTE
Odrasli kukci su potpuno zeleni i nemaju smeđi dio na leđima kao srodna vrsta zeleni smrdljivac (Palomena prasina), a nimfe su im crne s bijelim i pink šarama na leđima.Jajašca su bjelkasta, savršeno geometrijski posložena na naličju listova, razvojem poprimaju crvenkastu boju. Ženka polaže 30 do 130 jajašca čije vrijeme izlijeganja varira od 4 dana do 3 tjedna, ovisno o temperaturi. Ima 5 razvojnih faza do odraslog kukca. Nimfe prvog stupnja se ne hrane, ali ostaju u skupinama. Cjelokupni razvojni ciklus traje 35-70 dana. Odraslim ženkama potrebno je oko 3 tjedna da sazru, nakon čega su u stanju položiti do 250 jaja. U tropskim krajevima aktivni su cijele godine, kod nas zimi hiberniraju u lišću, pod korom i sl, a zimi poprimaju crvenkasto-smeđu boju. Mužjaci su manji od ženki, narastu do 12, dok ženke narastu do 13 mm. Godišnje se mogu razviti čak 4 generacije.

Odrasli mogu živjeti nekoliko mjeseci, dobri su letači i brzo se šire. Kada se uznemiravaju, ispuštaju smrdljivu tekućinu radi koje i njih često nazivamo „smrdljivi martini“.

Sisanjem sokova biljaka rade velike štete na mnogim vrstama bilja, pogotovo na mahunarkama i rajčici. Pogoduju im toplije zime jer veću hladnoću (gdje je prosjek zimske temperature ispod 5 stupnja) veliki dio populacije ne uspije preživjeti. Uspješnije prezimljavaju ženke i veće jedinke. Posljednjih desetljeća čini se da vrsta širi prema sjeveru na sjevernoj hemisferi, vjerojatno zbog globalnog zatopljenja i sve toplijih zima.Kad zapazite nakupinu mladih nimfi (nimfa: mladi kukac koji nalikuje na malog beskrilnog odraslog kukca) na povrću na vrtu, najbolje ih je čim prije ukloniti da ne bi napravili značajne štete na vrtu. Zabilježene su velike najezde po vrtovima, uništene mahune i potpuno ispijeni plodovi rajčica koji nakon toga postaju gorki i nejestivi. Glavni uzroci oštećenja su slina koja sadrži toksične tvari i izravno uništavanje tkiva.

Izvor: https://www.biovrt.com/zelena-stjenica-nezara-viridula-smrdljivi-martin/

Hits: 1903

Odgovori

Back to Top